Roetveegpiet op meeste basisscholen dit jaar

ANP Producties | Bron: ANP

Een ruime meerderheid van 88 procent van alle basisscholen verwelkomt deze week geen zwarte pieten, maar roetveegpieten. Ongeveer 54 procent van de scholen doet dat nu voor het eerst, meldt de Volkskrant na een eigen steekproef onder meer dan driehonderd scholen. Ondertussen meldt onderzoeksinstituut I&O Research woensdag dat meer Nederlanders voor een andere verschijningsvorm van Zwarte Piet zijn.

Aanleiding voor de meeste scholen om over te stappen op roetveegpieten is het maatschappelijke debat over racisme en Zwarte Piet, meldt de Volkskrant. Op geen enkele school die deelnam aan de steekproef zorgde de keuze dit jaar voor ophef onder ouders of personeel. Wel wilden sommige sinterklazen niet langskomen zonder een zwarte piet en moest daarom vervanging worden gevonden.

Een volgens de krant opvallend aantal schooldirecteuren geeft aan dat de overstap geen eigen beslissing was. Het bestuur van de scholengroep zou de keuze hebben gemaakt, en die besturen wilden het voorbeeld volgen van het Sinterklaasjournaal, waarin alleen roetveegpieten zitten.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.