Rechtbank wil beroepszaak van Parel van Baarn over toekomst paleis Soestdijk nu niet behandelen; ’Niet-ontvankelijk, kom maar terug als het bestemmingsplan klaar is’

Paleis Soestdijk.© archieffoto anp

Eric Lorier
Baarn

Stichting Parel van Baarn wilde naar de rechter in een poging een spaak tussen de wielen van de paleisplannen te steken, maar de rechter stuurt de Parel net zo hard weer terug naar huis. De rechtbank kan op dit moment niets met de klacht van de Parel. Kom nog maar eens terug als de gemeenteraad het bestemmingsplan heeft vastgesteld, is kort gezegd de boodschap.

Parel van Baarn - een groep bezorgde burgers die ijveren voor behoud van landgoed en paleis Soestdijk maar dan niet op de manier die de paleiseigenaar voor ogen heeft - vindt dat burgemeester en wethouders een brief van de provincie hebben achtergehouden. Deze brief was inderdaad in eerste instantie niet doorgestuurd naar de gemeenteraad. Later hebben b en w dat alsnog gedaan. Te laat, vindt de Parel.

De stichting voert aan dat de inspraak is gebaseerd op onvolledige informatie en over moet. Het inmiddels door de raad aangenomen voorontwerpbestemmingsplan voor paleis en landgoed Soestdijk moet daarom ook worden vernietigd, stelt Parel van Baarn. Burgemeester en wethouders wilden daar niet op ingaan, waarna de Parel naar de rechter stapte.

De rechtbank verklaart het beroep van de Parel nu eveneens niet-ontvankelijk. ’Het bieden van een inspraakmogelijkheid is de eerste stap op weg naar de vaststelling van een bestemmingsplan’, begint de rechtbank in zijn vonnis. ’De bestuursrechter kan pas een oordeel geven nadat de gemeenteraad daarover een definitief besluit heeft genomen. Vóór die tijd is er voor de bestuursrechter nog geen rol. Voor deze zaak betekent dit dat eiseres nu niet bij de rechtbank terecht kan en dat haar beroep niet inhoudelijk beoordeeld kan worden.’

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.