’Bij gebrek aan lengte moet ik mijn tegenstanders op een andere manier aftroeven. Slim spelen dus en flink bewegen’

Rick Bertus basketbalt al van kleins af aan bij Red Stars: ,,Het is onderdeel van mijn leven.’’© Foto Studio Kastermans/Ben den Ouden

Jan Warmerdam

Naam: Rick Bertus.

Leeftijd: 25 jaar.

Woonplaats: Soest.

Sport: Basketbal.

Staat van dienst: Regionaal kampioen.

Red Stars ’forever’ of ooit verkassen?

,,Red Stars is de club waar ik als jochie begonnen ben met basketballen. Voor nu weet ik gewoon niet beter, het is onderdeel van mijn leven. Ik zal niet snel van club veranderen.”

Assist of zelf scoren?

,,Zelf scoren. Dat is altijd een geluksmomentje. Hoewel er na een treffer niet echt tijd is om uitbundig feest te vieren. Scoren doe ik overigens niet vaak. Maar als het gebeurt, geeft het mij wel een boost.”

Rebound of steal?

,,Steal. Beetje logisch, want ik ben 1,75 meter lang en dan heb je in de rebound niet zoveel te zoeken. In de jeugd maakte ik best veel steals. In het basketbal van tegenwoordig is dat minder, omdat er meer op veilig wordt gespeeld.”

Appelgebak of zoute drop?

,,Appelgebak. Ik heb familie in Limburg en met taart en vlaaien ben ik opgegroeid. Ik hou van snoepen, maar koop eigenlijk nooit drop.”

Den Bosch of Leiden?

,,Leiden. Geen idee waarom, eigenlijk volg ik het allemaal niet zo. Waarschijnlijk kies ik voor die club, omdat we er met Red Stars ooit tegen gespeeld hebben. Het was in de kwartfinale van de beker, een hele happening. Natuurlijk vlogen we er kansloos uit.”

Veel omhoog kijken of naar beneden?

,,Omhoog, haha. Zoals ik al meldde, ik ben 1,75 meter lang. Dat is voor basketbalbegrippen klein. Bij gebrek aan lengte moet ik mijn tegenstanders op een andere manier aftroeven. Slim spelen dus en flink bewegen. En als je kleiner bent, kun je makkelijker een overtreding maken.”

Fastbreak of rustig opbouwen?

,,De fastbreak, daar ben ik redelijk bedreven in. Als er al twee teams onder de basket staan is het voor mij lastiger om nuttig te zijn. Een pass geven over grote afstand gaat me trouwens meestal ook goed af.”

Coronavaccin morgen of overmorgen?

,,Morgen graag. Maar laat eerst degenen aan bod komen voor wie het belangrijk is, zoals de ouderen. Ik wacht wel geduldig op mijn beurt.”

dilemma_gooi.pdf

Meer nieuws uit Sport Regionaal