Hilversum gaat twee extra pleinen in Oost vergroenen: ’Belangrijk dat het groen goed verdeeld is in de buurt’

De speelplaats aan de Ampèrestraat moet een stuk groener worden. Er wordt al snel gestart.© foto STUDIO KASTERMANS/BEN DEN OUDEN

Leander Mascini
Hilversum

De gemeente Hilversum heeft besloten om twee extra pleinen in Oost op te knappen door meer groen te planten. Deze komen bovenop de vier plekken die bewoners eerder kozen tijdens de groene pleinverkiezing. Met de opknap van twee van de zes pleinen wordt zelfs de komende weken al een start gemaakt.

Afgelopen zomer werden er liefst 1200 stemmen uitgebracht op een verkiezing van de gemeente Hilversum over welke pleinen in Oost een groene opknapbeurt konden gebruiken. De bewoners van het postcodegebied 1221 kozen voor de pleinen aan de Kleine Drift/Minckelersstraat, Pelikaanstraat/Veenhof, Lijsterweg/Liebergerweg en het Jac. P. Thijsseplein.

Verdeling

Nu is besloten om daar twee plekken aan toe te voegen. Ook de pleinen aan de Galvanistraat en de Ampèrestraat worden opgefleurd. „Wij vinden het belangrijk dat de verspreiding van groen tussen de buurten goed is verdeeld en daarom knappen wij twee pleinen extra op”, legt wethouder Floris Voorink uit.

Bewoners

De komende weken zal er gestart worden met het vergroenen van de Kleine Drift en de Ampèrestraat. Dat doet de gemeente niet alleen. De komende jaren werken gemeente en bewoners aan het versterken van het woon-, werk- en leefklimaat in de Geuzenbuurt, Elektrobuurt en Kleine Driftbuurt. Wijkbewoners hebben de Werkgroep Groene Loper opgericht. Deze werkgroep zet zich in voor het toevoegen van groen in de wijk en maakt samen met de gemeente groenplannen voor verschillende openbare plekken. Via de Groene Loper worden nu ook de wensen van de buurt in kaart gebracht.

Lid van deze werkgroep Rens Wijnakker, landschapsarchitect van beroep, is overtuigd dat dit goed is voor Oost: „Toevoeging van groen op veel kleine plekken in de wijk nodigt de mensen uit om meer naar buiten te gaan. Het is waardevol voor de wijk en het heeft een positief effect op je gezondheid. Zeker in deze tijd is dat extra belangrijk.”

Tijdelijk

De andere pleinen worden volgend jaar opgeknapt. Waarbij wel aangetekend moet worden dat het vergroenen van het Jac. P. Thijsseplein tijdelijk is. Dat is omdat het plein ook één van de locaties is die wordt meegenomen in het onderzoek naar de nieuw aan te leggen waterberging in Hilversum Oost, uit het watermanagementplan.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.