Premium

Een te krap graf, miljoenen bijen en een ehhh . . . presenteerblad: dorpsgeschiedenis belicht in alleraardigst boekje ’Laren van weleer’

In maart dit jaar gaf wethouder Karin van Hunnik (tweede van rechts) het startsein voor de restauratie van het kunstwerk ’Laren van weleer’. In het midden Hans van Deuren, redder van het werk. Geheel links en rechts de broers Pim en Kees Snoeij, zoons van de maker van ’Laren van weleer’. Op de rug gezien: Bas Holshuijsen, voorzitter van de Historische Kring Laren.
© Foto Studio Kastermans/Ben den Ouden
Laren

In 1911 ging het in Laren bij de eerste begrafenis op de Algemene Begraafplaats lelijk mis. En ’s zomers vliegen er tegenwoordig in Laren liefst vijf miljoen bijen rond. Zomaar twee weetjes uit het alleraardigste boekje ’Laren van weleer. Geschiedenis in een ijzeren kunstwerk’.

Kunstschilder Tony Offermans was pas 57 jaar toen hij in 1911 overleed. Hij was de eerste niet-katholiek die in Laren de geest gaf na het gereed komen van de Algemene begraafplaats. De voorman van de gemeente was daar als voorlopige doodgraver aangesteld – geen routinier in dat werk dus. Bij Offermans’ teraardebestelling had hij zich vergist in de maat van de kist. Deze kwam klem te zitten en moest naast het graf worden gezet. In aanwezigheid van Offermans’ familie werd de grafkuil groter gemaakt, waarna de kunstschilder toch nog zijn laatste rustplaats vond.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.