GGD zet reizende testlocaties in. Hillegom heeft de primeur met testunit voor corona in omgebouwde stadsbus

De mobiel testunit van de GGD op het parkeerterrein bij het Fioretticollege aan de Van den Endelaan in Hillegom.© Foto HD

Paul de Vlieger
Hillegom

De GGD begint maandag 9 november met tien reizende coronatestlocaties die naar plekken kunnen gaan waar plotseling de testvraag groot is. Hillegom heeft maandag de primeur.

Er zijn twee types mobiele testlocaties: omgebouwde stadsbussen en pop-up testlocaties die in kleinere busjes worden vervoerd en snel kunnen worden opgebouwd. Van elk type heeft de GGD er sinds vandaag vijf.

Bij een lokale uitbraak of een plotselinge stijging van de testvraag in de regio kan dankzij nieuwe mobiele testunits overal in Nederland binnen een paar uur een tijdelijke testlocatie draaien. Alle tien mobiele testunits worden volledig bemand en zijn in het hele land inzetbaar.

,,Dit verhoogt de snelheid en de fijnmazigheid van het testaanbod. Daarnaast zorgt dit voor extra testcapaciteit bij een uitbraak of snel stijgende besmettingsgraad in een regio’’, aldus een woordvoerder van GGD GHOR Nederland, de overkoepelende brancheorganisatie van de 25 Gemeentelijke Gezondheidsdiensten (GGD’en) en Geneeskundige Hulpverleningsorganisaties in de Regio (GHOR). De mobiele testunits zijn in beheer van GGD GHOR Nederland.

Flexibele schil

Naast de mobiele testunits zet GGD GHOR Nederland een landelijk ’flexibele schil’ van medewerkers op. Als GGD’en plotseling ondersteuning nodig hebben op het gebied van personeel - bijvoorbeeld bij plotselinge stijging van de testvraag of bij uitval van eigen personeel - kan daarop een beroep worden gedaan. De flexibele schil omvat medewerkers met alle functies die nodig zijn om een testlocatie operationeel te houden, van bemonsteraars tot beveiligers en verkeersregelaars.

De GGD’en kunnen via een speciaal telefoonnummer de mobiele testunits en de landelijke schil van personeel inzetten. Voor publiek blijft gelden dat bij klachten een testafspraak gemaakt wordt via 0800-1202 of via coronatest.nl.

Hillegom

Voor de officiële landelijke introductie van de reizende testlocaties is voor Hillegom gekozen, omdat in dat dorp afgelopen zomer een grote uitbraak was die het dorp in het brandpunt van de belangstelling zette. De uitbraak viel te herleiden naar het plaatselijke café De Kleine Beurs.

Dankzij een toen goed werkend bron- en contactonderzoek, dat ertoe leidde dat driehonderd mensen in quarantaine zijn gegaan, kon Hillegom die uitbraak betrekkelijk snel de kop indrukken. ,,Zo’n mobiele testlocatie zou destijds zeker zijn dienst hebben bewezen’’, aldus Hillegoms burgemeester Arie van Erk die vandaag ook bij de officiële ingebruikname van de reizende locaties aanwezig is.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.