Eemnes steekt acht ton in speelplekken

Eind mei nam wethouder Theo Reijn samen met kinderen uit de buurt de vernieuwde speelplek aan de Ruwbeemd in gebruik.© Foto gemeente Eemnes

Ronald Frisart
Eemnes

Bijna acht ton steekt de gemeente Eemnes tot 2029 in speelplekken voor de jeugd. Dat heeft wethouder Theo Reijn laten weten.

Eemnes mag dan een dorp zijn, binnen de gemeentegrenzen bevinden zich niet minder dan veertig formele en informele speelplekken. Een informele speelplek kan bijvoorbeeld een grasveldje zijn dat zich voor spelen leent. Er zijn overigens al een paar speelplekken opgeknapt, bijvoorbeeld die aan de Ruwbeemd. Daarvoor zat nog geld in de reserve kapitaallasten.

Voor de nog uit te geven acht ton moet de gemeenteraad het licht op groen zetten. Mogelijk praat de raad er eind deze maand over, anders in december. Dat ’nieuwe’ geld wordt vanaf 2023 uitgegeven. Het gaat daarbij niet alleen om de aanschaf van speeltoestellen en de aanleg van speelplekken, maar ook om het langdurig onderhoud.

Uitdagen

,,Er is lang niets gebeurd, dus gaan we de speelplekken nu aanpakken’’, aldus Reijn. ,,Het gaat daarbij niet alleen om het neerzetten van speeltoestellen, maar vooral om kinderen uit te dagen tot spelen. Dat kan ook met een boomstam of een rioolbuis.’’

Voor de inrichting van de speelplekken pleegt de gemeente overleg met inwoners uit de buurt. De jeugd wordt daarbij niet vergeten. Zo heeft de wethouder al eens rondgelopen met kinderen van de Zevensprong om te horen wat ze leuk vinden of juist niet.

Demografie

Bijzonder is volgens Reijn dat niet alleen wordt gekeken naar de demografie (bevolkingssamenstelling) van wijken. Traditioneel werden speeltoestellen neergezet in kinderrijke buurten. Reijn wijst erop dat kinderen ook op andere plaatsen spelen dan in de eigen directe woonomgeving, bijvoorbeeld in de buurt waar opa en oma wonen of bij de woning van de oppas.

Bij de inrichting van speelplekken zet de gemeente ook in op vergroening, ’stenen eruit, gras erin’, zo vat de wethouder het samen. ’Versleten’ speelplekken die belangrijk zijn voor de buurt zullen het eerst worden aangepakt.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.