Scheidsrechter Nick Smit (30) uit Huizen maakt debuut in betaald voetbal bij bekerwedstrijd Excelsior-Helmond Sport: ’Een mooie mijlpaal’

Nick Smit toont Quick Boys-speler Fernando Lewis de rode kaart.© Archieffoto

Robert Toret
Huizen

Nick Smit fluit maandagavond zijn eerste wedstrijd in het betaald voetbal. De scheidsrechter uit Huizen is door de KNVB aangesteld om de bekerwedstrijd tussen Excelsior en Helmond Sport in goede banen te leiden. ,,Een mooie mijlpaal en hopelijk de opmaat voor meer.’’

Het treffen in de eerste ronde van de KNVB Beker betekent het officiële debuut van de 30-jarige Smit in het betaald voetbal. De Huizer leidde al tien keer eerder een duel in het bekertoernooi, maar dat betrof telkens een (voorronde)wedstrijd tussen twee amateurclubs, waaronder eind augustus nog FC Lisse tegen Blauw Geel ’38 (3-0).

Smit speelde zelf in zijn jeugd bij Zuidvogels, maar wist het als voetballer niet verder te schoppen dan het tweede elftal van de Huizers. Op zijn achttiende begon hij als clubscheidsrechter en in 2016 werd hij door de voetbalbond opgenomen in het zogenaamde talent traject, waarbij hij op wedstrijden in de tweede en derde divisie, de hoofdklasse en de beloftencompetitie werd gezet en af en toe ook fungeerde als vierde official in de eerste divisie.

Eind mei maakte Smit promotie naar de master class, met als doel om in de loop van het seizoen wedstrijden in de eerste divisie te gaan fluiten en als ’vierde man’ te worden ingezet in de eredivisie. Daarnaast volgt hij een opleiding tot videoscheidsrechter, de VAR.

Smit zal in Rotterdam worden bijgestaan door assistent-scheidsrechters Bas Persoon en Alwin Steeg en vierde official Mike de Bruijn. De wedstrijd in het Van Donge & De Roo Stadion - tot 2017 Woudestein - kent een aanvangstijd van 18.45 uur.

x

Meer nieuws uit Sport Regionaal