Op deze dag in 1997: Ajax bezegelt lot van trainer Arie Haan en Richard Witschge vernedert Feyenoorders [video]

Ronald de Boer schreeuwt het uit bij de vierde goal.© Foto ANP

Jaap Heemskerk

In deze rubriek blikken we terug op een historische sportgebeurtenis die deze week haar ‘verjaardag’ viert. Wedstrijd: Ajax - Feyenoord 4-0 op 26 oktober 1997.

Jaar van bezinning

Naar aanleiding van de Slag bij Beverwijk, het treffen tussen Ajax- en Feyenoord-hooligans op een weiland langs de A9 waarbij Ajax-supporter Carlo Picornie om het leven kwam, riepen beide clubs op tot een ’jaar van bezinning’. Het resulteerde in een campagne van de KNVB met de naam ‘Voetbal verziek het niet’. De KNVB wilde met de campagne duidelijk maken dat voetbalvandalisme een grote bedreiging is voor de bedrijfstak.

De campagne ging zeven maanden na Beverwijk van start in de Arena waar Ajax en Feyenoord elkaar voor het eerst na het incident troffen. Uit voorzorg waren Feyenoord-supporters niet welkom in de Arena. Vijfduizend Feyenoordfans keken de wedstrijd in De Kuip op een groot scherm. Ajax had in deze wedstrijd niet de naam van hoofdsponsor ABN AMRO op shirt staan en bij Feyenoord ontbrak Stad Rotterdam Verzekeringen op de borst. Daarvoor in de plaats prijkte de campagnenaam ‘Voetbal verziek het niet’ op beide shirts.

De wedstrijd

De klassieker was een wedstrijd in de elfde competitieronde. Ajax had de voorgaande tien wedstrijden gewonnen, terwijl Feyenoord al tien punten had laten liggen. Natuurlijk begon Ajax als favoriet aan het duel maar zelden kregen de Amsterdammers zo weinig tegenstand van de aartsrivaal. Onder aanvoering van aanvoerder Danny Blind, die zijn vijfhonderdste eredivisieduel speelde, won Ajax kinderlijk eenvoudig met 4-0. Dat de score nog enigszins dragelijk was, lag aan het feit dat Ajax slordig en lichtzinnig met de kansen omsprong.

Hooghouden

Verliezen van Ajax doet altijd pijn bij Feyenoordsupporters en de manier waarop maakte het allemaal nog erger. De geweldige stift van Dani waarmee hij Ajax op 3-0 zette, strooide al extra zout in de Rotterdamse wonden maar Richard Witschge maakte de vernedering compleet om bij een 4-0 stand de bal negen keer hoog te houden. Die negen balcontacten van de Ajax-middenvelder werden door het Legioen ervaren als negen vernederende tikken.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ontslag Arie Haan

Na het verlies tegen Willem II en Manchester United was de nederlaag tegen Ajax de derde op rij. Het krediet van de supporters, die al een tijdje om het vertrek van Arie Haan hadden geroepen, was definitief op. De vernedering bij Ajax was gewoon te veel en Richard Witschge bezegelde met zijn hooghoudactie Haans lot. Voorzitter Jorien van den Herik, die vaak luisterde naar de aanhang, deelde het ontslag twee dagen na de wedstrijd aan Haan mee. De verslagen trainer beschouwt zijn ontslag nog altijd als de grootste teleurstelling uit zijn loopbaan.

tikkie terug

In deze rubriek blikken we terug op

een historische sportgebeurtenis die

deze week haar ‘verjaardag’ viert.

Wedstrijd:

Ajax - Feyenoord 4-0

Datum:

26 oktober 1997

Plaats:

Amsterdam Arena

Meer nieuws uit Sport