Wallonië verscherpt avondklok en wil om 22.00 uur stille straten

Wallonië scherpt de avondklok aan die in België van kracht is om de razendsnelle nieuwe opmars van het coronavirus te keren. In Franstalig België, waar het virus haast meer dan waar ook in Europa om zich heen grijpt, mogen mensen na 22.00 uur 's avonds de straat niet meer op. Dat mag 's ochtends pas weer vanaf 06.00 uur, heeft de Waalse minister-president Elio Di Rupo vrijdagavond afgekondigd.

België mag sinds maandag tussen middernacht en 05.00 uur 's morgens de deur niet uit en in Vlaanderen en Brussel blijft dat voorlopig zo. Al gaan ook in de Brusselse politiek steeds meer stemmen op om de maatregelen strenger te maken.

De strengere avondklok gaat zaterdagavond in en duurt voorlopig tot 19 november. Daarnaast mogen Walen niet langer met meer dan twee personen naar de winkel, al worden kinderen niet meegeteld.

Ook het Waalse onderwijs en de ouderencentra krijgen met strengere regels te maken, ook al eisten die in het voorjaar hun tol en wilden bestuurders daar lang niet weer aan. Bewoners van bejaarden- of verpleegtehuizen mogen per twee weken nog maar één vaste bezoeker ontvangen. Studenten aan Waalse en Brusselse universiteiten en hogescholen zijn voorlopig aangewezen op afstandsonderwijs, al geldt voor bijvoorbeeld practica nog een uitzondering.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.