Schaatsicoon en voormalig bondscoach Ab Krook (76) overleden
Ab Krook.© Archieffoto ANP
Voormalig schaatscoach Ab Krook is dinsdagavond op 76-jarige leeftijd overleden. Als coach en chef d’equipe maakte hij acht Winterspelen van dichtbij mee en leidde hij tal van schaatsers naar olympische successen.
Krook was tussen 1967 en 1971 zelf actief als langebaanschaatser, maar was geen hoogvlieger. Zijn beste resultaat was een bescheiden zeventiende plek op een NK allround. Waar hij als schaatser niet wist niet door te dringen tot de nationale top, laat staan de wereldtop, lukte dat hem als coach wel.
In 1977 werd Krook aangesteld als bondscoach van de Nederlandse vrouwen. Tijdens zijn eerste Olympische Spelen, in 1980 in Lake Placid, loodste hij Annie Borckink naar een gouden medaille op de 1500 meter, terwijl Ria Visser op diezelfde afstand beslag legde op het zilver.
(Tekst gaat door onder de foto)
Van 1981 tot 1988 was Krook bondscoach van de West-Duitse kernploeg. Na de Spelen in Calgary keerde hij terug in dienst van de KNSB, ditmaal als coach van de Nederlandse heren. In 1992 leidde hij Bart Veldkamp in Albertville naar een gouden plek op de 10.000 meter. Ook werkte hij in die periode samen met wereldtoppers als Rintje Ritsma en Falko Zandstra.
Tussen 1992 en 1996 was hij opnieuw bondscoach van de vrouwen kernploeg. Zijn laatste spelen waren in 2006 in Turijn, waar hij als chef d’equipe de Nederlandse schaatsers begeleidde. Tijdens de gouden tien kilometer van Bob de Jong speelde Krook een opvallende rol.
,,Ik reed meteen ontspannen en makkelijk’’, blikte De Jong in 2012 in Helden Magazine terug op zijn race. ,,Pas zeven à acht ronden voor het einde liepen de rondetijden wat op. Ab, die met het rondebord stond, heeft toen een groot risico genomen. Hij heeft twee ronden gesmokkeld, me niet laten zien dat ik twee keer een rondje van 32 reed. Krook toonde me 31.9.’’
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Het zorgde ervoor dat De Jong zijn focus niet verloor. ,,Toen ik zag dat ik onder de 32 bleef rijden, gaf mij dat het gevoel dat ik niet voor niets pijn leed. Hij kon dat doen omdat het zijn laatste toernooi was, anders verlies je je geloofwaardigheid. Nu werkte het perfect voor mij.’’
Op 8 mei 2006 werd Krook in Loosdrecht koninklijk onderscheiden. Na 22 dienstjaren nam hij afscheid van de KNSB en voor zijn verdiensten voor de schaatssport werd hij benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Toenmalig minister Hoogervorst speldde de bijbehorende versierselen op. Door KNSB-voorzitter Jacob Reitsma werd hij bovendien benoemd tot Lid van Verdienste. In een interview met het Friesch Dagblad noemde Krook het ’het moment uit zijn leven’.
Na zijn pensioen kwam Krook nog een paar keer in opspraak. Op 1 juli 2010 stelde de commissie-Turijn, die onderzoek deed naar het vermeende omkopingsschandaal rond de vijf kilometer bij de vrouwen tijdens de Winterspelen van Turijn, vast dat er drie pogingen tot omkoping waren gedaan door het ’kamp’ rond Gretha Smit, van wie Ingrid Paul coach en Ab Krook bondscoach was.
Krook verklaarde voor de commissie zich een aantal zaken niet te kunnen herinneren. De commissie reageerde daarop: ’De commissie vindt de verklaring van Ab Krook dat hij zich een dergelijk voorval niet weet te herinneren ongeloofwaardig, en anders dan door Ab Krook gesteld, niet te verklaren uit de hectiek van een Olympische Spelen’.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
In september 2017 werd Krook er door ’dopingarts' Peter Janssen in de Volkskrant van beschuldigd getuige te zijn geweest van de toediening van bloeddoping bij oud-wielrenner Eddy Bouwmans. Janssen was arts bij diverse wielerteams en beweerde onder anderen Leontien van Moorsel te hebben geholpen bij het gebruik van epo.
Ook zou hij Bouwmans, in de Tour van 1992 winnaar van het jongerenklassement, bloeddoping hebben gegeven en claimde hij dat Krook - in die tijd begeleider van Bouwmans - daar met zijn neus bovenop stond. Tegenover deze krant ontkende Krook dat: ,,Doping hoort in mijn levensbeschouwing niet in de sport thuis. Ik geef wel toe dat ik bij Janssen ben geweest voor een inspanningstest, meer niet. Verder was ik er altijd bij als een pupil van mij naar een dokter moest of naar de dopingcontrole. Als het om medicijnen ging, wilde ik het etiket zien. En bij dopingonderzoek stond ik vooraan, zodat er geen flesjes omgeruild konden worden. Ik wil nu zelfs bekennen dat ik wel eens in tassen van mijn sporters heb gesnuffeld om te kijken of ze niet gebruikten.’’
Overigens was Krook, die ook jarenlang politiek actief was in de gemeente Wijdemeren, een groot wielerfan. Nadat hij stopte als schaatscoach was hij nog een aantal jaar werkzaam als sponsormanager van de wielerploeg Cyclingteam De Rijke en samen met zijn vrouw Ineke volgde hij de Tour-karavaan iedere zomer - eerst met de tent, later met een caravan en de laatste jaren per camper - op de voet. Dat deden ze in totaal meer dan veertig keer.
In de nacht van 30 op 31 december 2018 werd Krook thuis in Loosdrecht getroffen door een herseninfarct. Er stond hem een lange herstelperiode te wachten. Onlangs werd hij voor de tweede maal door een herseninfarct getroffen. Aan de gevolgen daarvan overleed hij dinsdagavond op 76-jarige leeftijd in een revalidatiecentrum in Blaricum. Ab Krook zal in besloten kring begraven worden.