Klokkenspel raadhuis komt ’naar beneden’; achterstallig onderhoud weg, groter hok voor beiaardier en zware klok erbij

© Archieffoto Studio Kastermans

Eddie de Paepe
Hilversum

Wegwerken van achterstallig onderhoud, vergroten van het speelhok van de beiaardier, een zware klok toevoegen. Het carillon dat in de toren van het Hilversums raadhuis hangt, krijgt een flinke oppepper.

Het klokkenspel werd in 1958 in de toren geplaatst ter gelegenheid van de geboorte van de 100.000ste Hilversummer. Zo’n 35 jaar geleden vond voor het laatst groot onderhoud plaats. Dit jaar en vorig jaar wordt er daarom uitgebreid achterstallig onderhoud uitgevoerd.

Maar dat is niet alles. Het college wil ook het hok waarin de beiaardier, op grote hoogte, het carillon bespeelt een stuk groter maken. ,,Wij vinden het belangrijk om de beiaard toegankelijk te maken voor een breder publiek”, licht cultuurwethouder Gerard Kuipers (D66) toe. ,,Door het vergroten van het speelhok is dit mogelijk. Daarmee kan de grote maatschappelijke waarde van de beiaard volledig worden benut.”

Scholieren

Bezoekers van het raadhuis kunnen de beiaard tijdens een rondleiding van dichtbij zien. Ze kunnen ook de beiaardier horen spelen en een uitleg over zijn spel krijgen. Door het vergroten van het speelhok kan de hij in de toekomst een groep van vijftien mensen ontvangen. Hierdoor past een halve schoolklas in het speelhok. Juist voor jongeren is het interessant om de beiaard ‘in actie’ te zien, in plaats van slechts op afstand te luisteren naar de muziek, stelt de gemeente.

© Archieffoto Studio Kastermans

Bes-klok

Het college wil verder graag dat er een Bes-klok aan het muziekinstrument in de raadhuistoren wordt toegevoegd. Het college vraagt de raad om daarover volgend jaar een besluit te nemen.

Door het toevoegen de lage klank van een zware Bes-klok kunnen er ook modernere stukken worden gespeeld en gaat het instrument met zijn tijd mee. Door de extra klok kan een breder en jonger publiek worden bereikt en wordt de beiaard beter hoorbaar én zichtbaar.

Coronavirus

Stemt de raad met het plan in, dan komt de extra klok er pas in 2022. ,,Vanwege de aangekondigde bezuinigingen en de huidige situatie rondom de effecten van het coronavirus, vinden wij het niet verantwoordelijk om volgend jaar al een Bes-klok toe te voegen”, verklaar Kuipers. ,,Maar de beiaard gaat veel langer mee dan de coronacrisis, dus wij willen nu wel vast aangeven dat wij de Bes-klok graag in 2022 willen toevoegen.”

Bij de werkzaamheden in 2021 wordt alvast rekening gehouden met de plaatsing van de Bes-klok.

Lees ook: Cadeautje bij geboorte 100.000ste Hilversummer: raadhuis kreeg ruim een kwart eeuw na dato toch zijn carillon

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.