Als je leraren niet razendsnel test, gaat ook dit schooljaar de mist in | commentaar

© ANP

Voor veel ouders is het inmiddels een bekend ritueel aan de ontbijttafel. Niet langer de vraag ’tot hoe laat heb je vandaag les?’, maar ’hoeveel lessen vallen er vandaag weer uit?’ Het falende corona-testbeleid schiet forse gaten in de roosters.

Snotterende (en dus absente) leraren die dagen op een test én uitslag moeten wachten. Het zorgt voor lesuitval, voor scholen die hele groepen naar huis dreigen te sturen en bij een ’positieve’ juf of meester ook nog eens voor klassen in quarantaine.

En dan is het schooljaar zelfs nog maar net begonnen. Met een heerlijke nazomer in aantocht kunnen de ramen in alle lokalen nu nog lekker open voor de nodige ventilatie, maar hoe gaat dat straks? Als de blaadjes vallen, de snotneuzen floreren en de jaarlijkse verkoudheidsgolf met het koufront Nederland binnenstroomt?

Dan dreigt wéér een schooljaar de mist in te gaan. En na de kwaliteitsinflatie door corona vorig jaar, zal een nieuw kwakkeljaar vol roosterhiaten het kennisniveau van de huidige schoolgeneratie geen goed doen.

Niemand kun je de hardnekkigheid van Corona in schoenen schuiven. En dat leraren met klachten thuis moeten blijven, is volstrekt legitiem. Alleen moeten die dan wel snel en met voorrang worden getest. En hoe moeilijk is het nou Hugo de Jonge om dat knap te organiseren? Op basis van de beschikbare data is het aantal docenten dat dagelijks wordt getest prima in te schatten. Voor die groep blok je ruimte in agenda’s van de teststraten en stel je een apart covidnummer in dat alleen docenten (en mensen uit de zorg) kunnen bellen. Een beetje middelbare scholier kan het bedenken. Zelfs als-ie maar op halve kracht les krijgt.

Lees ook: Directeur Hoornse basisschool maakt zich ernstig zorgen om onderwijs in coronatijd: ’Kinderen maken niet de gewenste groei door’

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.