Ander leven door schouderprothese voor Joyce van Ombergen-Jong

© Foto Erna Faust

Joyce van Ombergen-Jong struikelde op 34-jarige leeftijd over een niet goed afgekante stoeptegel en komt lelijk ten val. Door misstanden in het ziekenhuis gaat de jongerencoach nu door het leven met een schouderprothese.

Het is inmiddels 18 jaar geleden dat Joyce met een smak op de Theemsstraat in Haarlem terechtkwam. Maar ze wordt er nog elke dag aan herinnerd. „Ik zocht mijn kind, die nu overigens 21 jaar en ruim twee meter is. Ik vond hem achter een boom, waar ik struikelde over een stoeptegel. In een reflex trok ik hem tegen me aan en viel zijwaarts op de straat. Ik hoorde een enorme krak. Ik ben met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Daar is alles wat maar fout kon gaan, fout gegaan waardoor ik nu met een schouderprothese rondloop”

„Mijn leven is nooit meer hetzelfde geworden. Ik kwam in een zwart gat terecht. Volledig afgekeurd zat ik thuis, maar ik kon mijn eigen kinderen, waaronder ook mijn dochtertje van elf maanden, niet zelf verschonen. Bij het opvoeden heb ik veel dingen gemist die je als moeder eigenlijk niet wil missen.”

„Het is hard werken geweest om erachter te komen wat ik nog wel kon. Ik had veel pijn en was verdrietig. Mijn man en kinderen hielpen me uit het zwarte gat te blijven. Als bezigheidstherapie ben ik toen gaan schilderen, en later ging ik les geven in mijn eigen atelier.”

„Tijdens het schilderen deelden veel mensen hun verhaal met mij. Ik luisterde en wilde hen op een dieper niveau kunnen begeleiden. Daarnaast wilde ik zin geven aan mijn ongeval en merkte dat mijn verhaal anderen inspireerde. Om daar meer mee te doen heb ik toen een coachopleiding gevolgd.”

„Opeens was één en één twee. Mijn man Joost en ik hebben altijd de droom gehad om in het buitenland te wonen. Na het ongeval met blijvend litteken zijn we -nu inmiddels alweer twaalf jaar geleden - naar Zuid-Spanje geëmigreerd.”

,,We hebben daar een nieuw thuis gecreëerd en onze talenten gebundeld. Met de YourYoung Academy begeleid ik jongeren tussen de 15 en 24 jaar, onder Jongleren.es regelen we stagebemiddeling voor internationale studenten in en om Málaga en met de Málaga Business-bootcamp komen scholen met studenten twee weken onze kant op voor een leerervaring.”

„Ondank de pijn kies ik ervoor om positief te zijn. Het wordt erg stil om je heen, als je elke dag loopt te zeuren… Het voordeel in Spanje is dat toen de kinderen nog klein waren en het een paar uur niet ging, ik niet hoefde te zeggen ’mama ligt op bed’. Ik kan nu zeggen ’ik hou even siësta’.”

De komende maanden trekt Joyce door Nederland in een hippe Volkswagenbus om jongeren, hun ouders en leraren een hart onder de riem te steken. „Er heerst door corona verdriet, verslagenheid en depressie. Met ’Holland Pandemic of Kindness’ ga ik met twee luisterende oren op pad.”

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.