Odile van Aanholt en KWVL zien primeur door de neus geboord worden na afgelasting Youth America’s Cup: ’Een harde klap’

Odile van Aanholt richt zich nu weer op Parijs 2024.

Odile van Aanholt richt zich nu weer op Parijs 2024.© Archieffoto

Robert Toret
Loosdrecht

Vol trots kondigde de Koninklijke WatersportVereeniging Loosdrecht (KWVL) begin juli aan als eerste Nederlandse watersportvereniging ooit komend voorjaar mee te doen aan de prestigieuze Youth America’s Cup. Die primeur gaat echter niet door.

De Nieuw-Zeelandse organisatie heeft een streep door het evenement gezet omdat de lokale overheid, vanwege het coronavirus, strenge reisbeperkingen heeft opgelegd.

De YAC, waarvan de finale op 12 maart 2021 voor de kust van Auckland zou plaatsvinden, is het ’kleinere broertje’ van de iconische America's Cup, het oudste internationale sportevenement ter wereld, dat sinds 1851 wordt verzeild. Het is een wedstrijd voor gemengde team, bestaand uit vier zeilers in de leeftijd van 18 tot 24 jaar.

Onder de vlag van de KWVL zou Kingdom Team Netherlands, de foundation van de Naardense Odile van Aanholt en haar vriend Bart Lambriex, meedoen. Samen met nog vier zeilers wilden ze een serieuze gooi naar de winst doen in een veld van minimaal zeventien teams uit vijftien landen. Van Aanholt (22): ,,Een harde klap, we zagen dit niet aankomen. Al houd je in je achterhoofd wel rekening met een dergelijk scenario, zeker omdat Nieuw-Zeeland super strikt is qua lockdown. Maar het was nog vrij ver weg en wie weet hoe de wereld er over een half jaar uitziet. We zaten er middenin, hadden onze eerste wedstrijd gewonnen en hadden net een drukke week achter de rug, met sponsor-meetings en een jeugdevent bij de club. Het voelde als de échte kick-off. En een dag later kwam dit bericht.’’

Van Aanholt, die de Spelen van Tokio net misliep, vaart nog één wedstrijd op het Gardameer met haar teamgenoten. ,,Om het goed af te sluiten. En wie weet wat de toekomst brengt, wellicht komt er nog een herkansing. Er was zoveel enthousiasme binnen de club, dat vuurtje is wel echt aangewakkerd. Zelf ga ik nu verder met het olympisch traject richting Parijs 2024, in de 49’er FX. Ik ben nog wel op zoek naar een nieuwe partner.’’

Robert Toret

Meer nieuws uit Sport Regionaal