41 Hilversumse verkeerslichten voortaan op afstand bediend vanuit Hoofddorp

Eddie de Paepe
Hilversum

In totaal 41 verkeerslichten in Hilversum worden deze zomer aangesloten op de verkeerscentrale van de provincie Noord-Holland in Hoofddorp. Bij drukte of ongevallen kunnen de verkeerslichten op afstand worden bediend.

De gemeente en de provincie kunnen op afstand kijken hoe de verkeerssituatie bij een kruispunt is en de verkeerslichten aansturen. Daarvoor worden de data uit de verkeerslichten gebruikt, meldt de provincie. De verkeerscentrale kan dan volgens van te voren afgesproken scenario’s het verkeer regelen.

Kortere wachttijd

Een mogelijkheid is om het openbaar vervoer of de fietsers een kortere wachttijd te geven bij het verkeerslicht. Een ander voorbeeld is de verkeerslichten op belangrijke routes langer op groen te zetten. Maar ook tijdelijk de verkeerslichten anders instellen bij voorspelde verkeerssituaties en zelfs bij onverwachte incidenten behoort tot de mogelijkheden. ,,Het wordt steeds drukker, dat vraagt om intelligente oplossingen”, licht gedeputeerde mobiliteit en bereikbaarheid Jeroen Olthof toe. ,,Op deze manier kan iedereen veilig en op tijd zijn bestemming bereiken.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Luchtkwaliteit

De Hilversumse verkeerswethouder Annette Wolthers (D66) vult aan: ,,Door aan te sluiten op de verkeerscentrale kunnen we effectiever het verkeer regelen. Het zorgt voor betere doorstroom en een betere luchtkwaliteit”.

Sinds 2015 zijn de verkeerslichten van diverse gemeenten aangesloten op de provinciale verkeerscentrale. Inmiddels wordt samengewerkt met Gooise Meren, Haarlem, Heemstede, Amsterdam, Zaanstad, Alkmaar, Heerhugowaard, Hoorn en Velsen en worden op verschillende wegen de verkeerslichten real time gemonitord en gestuurd vanuit Hoofddorp.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.