Loekasjenko beent woedend van podium na te zijn uitgejouwd

ANP Producties | Bron: ANP

De Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko is maandag bij een bezoek aan een fabriek dermate uitgejouwd dat hij woedend van het podium is weggelopen. De langzittende dictator ligt onder vuur sinds de afgelopen verkiezingen, die hij claimt te hebben gewonnen. Sinds de verkiezingen gaan aanhangers van de oppositie door het hele land massaal de straat op. Maandag staakten veel Wit-Russen, waaronder fabrieksarbeiders en medewerkers van de staatstelevisie, uit protest tegen Loekajsenko's bewind.

"Ga weg!", scandeerden de arbeiders van tractorfabriek MZKT in Minsk maandag tegen Loekasjenko, die probeerde een toespraak te houden voor het personeel van de fabriek. Honderden arbeiders buiten de fabriek zwaaiden daarbij met de wit-rood-witte vlaggen van de oppositie. Een zichtbaar withete Loekasjenko liep uiteindelijk van het podium af. "Dank jullie, ik heb alles gezegd. Jullie kunnen 'ga weg' roepen", zei de president daarbij.

"We zijn van plan om aan alle vreedzame stakingen mee te doen, aan alle vreedzame protestacties", zei een wegwerker buiten de MZKT-fabriek. "Zodat de regering eindelijk beseft dat zij tegen haar eigen volk strijdt." Buiten het hoofdgebouw van de staatstelevisie, waar ook wordt gestaakt, demonstreerden rond de 600 mensen. "Ik weet hoe bang jullie zijn, omdat we allemaal bang zijn", zei Maria Kolesnikova, een van de oppositieleiders. "Bedankt dat jullie je angst hebben overwonnen en jullie hebben aangesloten bij de meerderheid.

Macht delen

De positie van Loekasjenko lijkt steeds onzekerder. Hij zei maandag dat hij bereid is de macht te delen, maar niet onder druk. Hij wil dat de protesten ophouden en dan kan er naar zijn zeggen rustig aan hervormingen en het delen van de macht worden gewerkt. De autocratische president regeert al sinds 1994.

In binnen- en buitenland wordt ervan uitgegaan dat Loekasjenko bij de verkiezingen op 9 augustus 80 procent van de stemmen kreeg door verkiezingsfraude. Loekasjenko spreekt dat tegen. Hij herhaalde maandag dat er geen nieuwe verkiezingen komen.

Sinds er tegen de verkiezingsuitslag en het Loekasjenko-regime wordt gedemonstreerd zijn er zo'n 6,700 mensen gearresteerd en zijn er honderden gewonden en minstens twee doden gevallen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.