Fietsers krijgen bij provinciale wegen langer en vaker groen als ’anderhalve meter’ probleem is

Het ’coronadashboard’ op de website van de provincie. www.noord-holland.nl/coronadashboard© Provincie NH

Peter Schat
Haarlem

Om fietsers en voetgangers bij het oversteken van provinciale wegen beter de gelegenheid te geven anderhalve meter afstand in acht te nemen, past de provincie Noord-Holland de afstelling van de verkeerslichten aan. Waar nodig krijgen fietsers en voetgangers langer en vaker groen.

Op de website van de provincie staat een ’coronadashboard’, dat een overzicht geeft van de gemiddelde wachttijd.

Veel blauwe stippen op de kaart, met een gemiddelde wachttijd van minder dan een halve minuut, een paar gele met gemiddeld dertig tot zestig seconden en een paar rode waar men gemiddeld langer dan een minuut moet wachten.

,,Het geeft niet de wachttijd in ’real time’ aan’’, waarschuwt een woordvoerster van de provincie. ,,Je ziet dus niet hoe lang het duurt tot je groen krijgt.’’

De informatie is gebaseerd op een meting doordeweeks en een op zaterdag, waarop een analyse is losgelaten. ,,Het gaat er meer om de mensen ervan bewust te maken dat er bij het wachten ook afstand gehouden moet worden.’’

Nu de scholen zijn begonnen, wordt de meting opnieuw gedaan. De resultaten van de analyse van die meting verschijnt in september op de site.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.