Rechter doet woensdag uitspraak over mondkapjesplicht

ANP Producties | Bron: ANP

De rechter in Amsterdam doet woensdag uitspraak over de mondkapjesplicht in de hoofdstad. In een kort geding eisten onder anderen protestgroep Viruswaarheid en de Amsterdamse cultureel ondernemer Ab Gietelink dat de verplichting om een mondkapje te dragen op een aantal drukke locaties van tafel gaat.

Jurist Jeroen Pols die sprak namens Viruswaarheid vroeg de rechter de verplichting tot het dragen van een "nutteloos stukje stof op het gezicht" per direct buiten werking te stellen. Volgens hem is sprake van een onrechtmatige inperking van de grondrechten en die "ontbeert elke noodzaak en effectiviteit". Pols meent dat de mondkapjesplicht wel grote gevolgen heeft voor de fysieke, sociale en psychologische gezondheid. "Indien het verzoek wordt afgewezen, loopt heel Nederland volgende week met een mondkapje."

De veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland is bij het besluit voor de mondkapjesplicht niet over één nacht ijs gegaan en had eigenlijk geen andere keuze, zei de advocate van de veiligheidsregio. Deze maatregel volgt volgens haar nadat eerder getroffen maatregelen, zoals het instellen van eenrichtingsverkeer en een verbod op verkoop van alcohol in winkels op de Wallen, niet voldoende bleken te zijn om ervoor te zorgen dat mensen 1,5 meter afstand houden. "Het alternatief is om gebieden helemaal af te sluiten voor publiek en dat is nog een veel ingrijpendere maatregel."

Proportioneel middel

De veiligheidsregio meent dat de mondkapjesplicht een "proportioneel middel" is om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. "De veiligheidsregio is verplicht de volksgezondheid van burgers te beschermen en te bevorderen", aldus de advocaat. "Ook dat is een grondrecht." De Nederlandse overheid mag volgens haar niet stilzitten in een coronapandemie zoals die zich nu voordoet.

Hoewel volgens de raadsvrouw niet is bewezen dat het dragen van een mondkapje de verspreiding van het coronavirus tegengaat, hoopt de veiligheidsregio dat mensen hierdoor wel voorzichtiger worden en meer afstand houden. Het experiment met de mondkapjesplicht wordt eind deze maand geëvalueerd.

De nieuwe maatregel geldt in Amsterdam sinds 5 augustus op onder meer de Wallen, Kalverstraat en Nieuwendijk. Mondkapjes zijn daar op straat en in de winkels dag en nacht verplicht. Op de markten in de Albert Cuypstraat en op Plein '40-'45 geldt de plicht tijdens markttijden. Aanleiding is dat het sinds juli weer drukker is in de stad met dagjesmensen en toeristen en het coronavirus weer oplaait. In Rotterdam moeten mensen ook op drukke plekken mondkapjes dragen.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.