Duizenden betogen in Bangkok voor meer democratie

ANP Producties | Bron: ANP

In de Thaise hoofdstad Bangkok zijn zo'n 10.000 mensen volgens de politie de straat opgegaan voor een pro-democratische demonstratie. Het gaat om het grootste protest sinds de staatsgreep van 2014 die de huidige premier aan de macht hielp en volgt op de bijna dagelijkse demonstraties van de afgelopen weken.

De demonstranten, voornamelijk studenten, eisen dat de regering stopt met het intimideren van burgers en dan met name politieke tegenstanders, een nieuwe grondwet opstelt en het parlement ontbindt om tot een meer democratische regeringsvorm te komen. Ze willen hervorming van de macht, waaronder de monarchie. Daarmee wordt een diep taboe doorbroken in de Thaise samenleving.

De demonstranten bezetten onder meer een van de drukste kruispunten van de stad. Ze zongen 'weg met de dictatuur' en zwaaiden met papieren duiven als symbool voor de vrede. In de stad is veel politie op de been.

Politieke spanningen

Onlangs werden vooraanstaande leden van de pro-democratische beweging gearresteerd op grond van verschillende aanklachten, waaronder opruiing, waar tot zeven jaar gevangenisstraf op staat. De demonstraties namen een controversiële wending op 10 augustus toen sommige sprekers op een bijeenkomst openlijk kritiek uitten op de constitutionele monarchie van Thailand, waardoor er politieke spanningen ontstonden.

De Thaise monarchie wordt beschermd door een strenge majesteitswet die kritisch commentaar op de koning, koningin, troonopvolger of regent bestraft met maximaal vijftien jaar gevangenisstraf.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.