IJsselmeervogels laat zich slechts even opnaaien door agressieve speelwijze van ploeg van Gert Kruys en Wesley Sneijder

Danny van der Linden
Spakenburg

Nadat eerder in de week de Utrechtse derdedivisionist Hercules nog te sterk bleek voor IJsselmeervogels, oefende het elftal van Berry Smit zaterdag wederom tegen een ploeg uit de Domstad. Van hoofdklasser DHSC hadden de Rooien voetballend beduidend minder te duchten: 4-0.

,,We hebben maandag veel te hard getraind, daardoor verloren we dinsdag met 1-0 van Hercules’’, verklaarde de nieuwe trainer de zeperd van vier dagen eerder. ,,Door die nederlaag ontstond er wat paniek, maar aan de andere kant was iedereen daardoor ook weer scherp. Vandaag zag ik veel dingen waar ik niet ontevreden over ben.”

Dat zal niet in de beginfase van de wedstrijd zijn geweest, want door de agressieve manier van spelen van DHSC - de club van de familie Sneijder, met Wesley zaterdag in de begeleidingsstaf - kroop IJsselmeervogels in eerste instantie wat in zijn schulp. De ploeg van Gert Kruys, die als ’tussenpaus’ (na het ontslag van Ted Verdonkschot in januari, red.) de voorganger van Smit op de Westmaat was, schuwde de botte bijl niet. ,,Wij hadden daar inderdaad moeite mee. Ik denk dat het ook nog een reactie op de wedstrijd tegen Hercules was. Naarmate de wedstrijd vorderde, zag je dat de schroom van ons afviel en ontstond wat we uiteindelijk willen: kansen creëren en doelpunten maken”, aldus Smit.

Ondanks het voorzichtige begin kwam de thuisploeg na een kwartier al wel op voorsprong. Mike van den Ban schoot raak nadat hij de bal tot zijn verrassing voor zijn voeten kreeg. Het bleek het zetje in de rug dat IJsselmeervogels nodig had, want daarna raakte de ploeg van Smit minder in paniek te raken.

De tweededivisionist, die zonder de tijdens de opwarming geblesseerd geraakte Robbert Olijfveld aantrad, zag na een kwart wedstrijd ook verdediger Sanny Monteiro met een blessure uitvallen. Ondertussen liet DHSC zich steeds feller gelden in de duels en dat leidde na ruim een half uur spelen dan ook tot een klein opstootje, nadat Imad Najah namens de Utrechters een tikje uitdeelde aan Eef van Riel. Laatstgenoemde kon echter al snel weer lachen, nadat hij vanaf vijfentwintig meter mocht aanleggen voor een vrije trap. Met een harde uithaal wist hij DHSC-doelman Ritchie Steinman te verschalken, waarmee hij zorgde voor de 2-0 ruststand.

Na de hervatting voerde de gastheer de score al snel verder op. Het was aanvoerder Gillian Justiana die Maikel de Harder wegstuurde, waarop de middenvelder met een fraai boogballetje het net vond.

Halverwege het tweede bedrijf bepaalde Ahmed El Azzouti vanaf de stip de eindstand. Ondertussen had Smit zes wijzigingen in zijn elftal aangebracht. Ondanks de verkoelende drinkpauze en het vriendschappelijke uitgangspunt van het treffen liepen de gemoederen zo nu en dan hoog op. Met nog vijf minuten te spelen ontstond er een wederom een akkefietje in het veld, waarbij ook langs de lijn de gemoederen hoog opliepen. Over en weer werden er onaardige dingen gezegd en was er wat duw- en trekwerk. Met twee oververhitte elftallen nam scheidsrechter Bronsvoort de enige juiste beslissing door het ’vriendschappelijke’ treffen voortijdig te beëindigen. ,,Je wordt per wedstrijd wijzer”, claimde Smit. ,,Ik ben tevreden met de agressiviteit ten opzichte van de tegenstander. Nu zijn we bezig die agressiviteit om te zetten in goede keuzes aan de bal, dat is de volgende stap. Vandaag ging het in veel situaties goed. Wel vind ik dat we van achteruit sneller voor de bal naar voren moeten kiezen. Bij IJsselmeervogels willen we dominant zijn. We hebben al meer ’vooruit gedacht’ dan in de afgelopen acht weken, dus we maken stappen.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal