Tientallen trekkers blokkeren Mediapark Hilversum wegens uitzending Zomergasten met minister van Landbouw Carola Schouten

© Caspar Huurdeman

1 / 4
Internetredactie
HILVERSUM

Het Mediapark in Hilversum wordt zondagavond geblokkeerd door tientallen trekkers. De actie vindt plaats omdat minister van Landbouw Carola Schouten vanavond aanschuift bij het programma Zomergasten, dat vanaf het Mediapark live wordt uitgezonden.

Er zouden nog meer boeren onderweg zijn, aldus Farmers Defence Force. De actiegroep zou de blokkade niet zelf georganiseerd hebben, maar geeft aan deze wel te steunen. „Boeren willen gezien worden, dat ze niet akkoord gaan met de voermaatregel. Schouten heeft iets over de schutting gegooid en is gewoon op vakantie gegaan. Je ziet haar nergens. En nu gaat ze gewoon een uur bij Zomergasten zitten.” Enkele agrariërs hebben een spandoek met een karikatuur van Carola Schouten opgehangen.

„We gaan gewoon”

Een woordvoerster van de VPRO, de omroep van Zomergasten, zegt dat het in en bij de studio waar het programma wordt uitgezonden ’rustig’ is. „We gaan gewoon.” Het programma is er niet voor bedoeld om nu de boeren aan tafel uit te nodigen, zegt ze desgevraagd. De politie geeft aan verrast te zijn door de actie van de boeren en heeft onder meer een helikopter ingezet om de situatie onder controle te houden.

Minister Schouten wil dat boeren per 1 september de hoeveelheid eiwit in veevoer verminderen, omdat dat veel stikstofuitstoot zou schelen. De boeren voeren eerder al actie om de veevoermaatregel van tafel te krijgen. Vorige maand vaardigde de veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek nog een verbod uit op het demonstreren met tractors.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.