Tienduizenden lopen in Minsk 'Mars voor de Vrijheid'

ANP Producties | Bron: ANP

Tienduizenden aanhangers van de Wit-Russische oppositie zijn zondag in de hoofdstad Minsk bijeengekomen om deel te nemen aan een "Mars voor de Vrijheid" na de betwiste herverkiezing van president Aleksandr Loekasjenko. Ook demonstreren ze tegen politiegeweld.

Met het roepen van "Ga weg!" marcheerden de demonstranten over de Laan van de Onafhankelijkheid. Het gaat om het grootste protest tot nu toe sinds de verkiezingen van vorige week zondag. De hele week zijn al demonstraties in het land.

Veel demonstranten droegen bloemen en ballonnen bij zich. Ook waren velen in het wit gekleed, de kleur die symbool is geworden voor de oppositiebeweging. Demonstranten hielden verder borden vast met slogans als "Wij zijn tegen geweld" en "Loekasjenko moet zich verantwoorden voor de martelingen en de doden".

Het protest begon vlak nadat Loekasjenko een bijeenkomst hield voor zijn aanhang in het centrum van Minsk. Hij spoorde zijn supporters aan om het land te redden van de ondergang.

Loekasjenko, ook wel bekend als de laatste dictator van Europa, won de stembusgang volgens de nationale kiescommissie met meer dan 80 procent van de stemmen. De verkiezingen zouden gepaard zijn gegaan met grootschalige fraude. Oppositieleidster Svetlana Tichanovskaja en haar aanhang eisen een hertelling van de stemmen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.