Premium

Primeur: Huizer botter vaart op grootzeil de Blaricummermeent binnen. ’Ik ben een mazzelaar dat ik op zo’n schip mag varen’ [video]

Blaricum

Het beeld is haast wat surrealistisch. Een hypermoderne sluis met gloednieuwe huizen in aanbouw. In dat hedendaagse decor vaart ineens een imposante botter uit het jaar 1899. Met het bruine grootzeil gehesen en hulp van de motor bij gebrek aan wind, is de HZ 92 zaterdagmiddag op weg naar restaurant Bruis in de Blaricummermeent. Het is een van de vier platbodems van de Stichting Huizer Botters.

In de verte liggen de drie andere botters voor het Blaricummer strand ’op de rede’. Net als twee eeuwen terug. Een minstens zo mooi gezicht. ,,Een primeur,” zegt Rob Bos van het campagneteam ’Help de Huizer botters’ als hij de boot door de Blaricummersluis ziet varen. ,,Niet eerder heeft een van onze botters op dit stukje water gevaren. We willen iedereen laten genieten van dit geweldige cultuur historisch erfgoed. En natuurlijk hopen we nieuwe vrienden te vinden door overal onze boten te laten zien.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.