Topjudo ligt ruim een week stil na coronageval in nationale selectie

Het Nederlands team een jaar geleden in de aanloop naar het WK.

Het Nederlands team een jaar geleden in de aanloop naar het WK.© Foto ANP

Nick Tol
Amsterdam

Een judoka binnen de nationale judoselectie heeft positief getest op het coronavirus. Het heeft voor de Nederlandse topjudoka’s tot gevolg dat met directe ingang tot en met volgende week donderdag het topsportprogramma weer stil komt te liggen. Er mag géén (fysiek) contact zijn tussen de atleten en de anderhalve meter afstand moet bewaard blijven.

De judoka’s mogen de komende periode ook niet deelnemen aan judotrainingen bij de eigen club of bij een regionaal trainingscentrum (RTC), blijkt uit een bericht van Judo Bond Nederland (JBN) dat naar de betrokken sporters is gestuurd. De geplande behandelingen bij de vaste fysiotherapeute van de JBN komen eveneens te vervallen.

Een bittere pil voor de vechtsporters, die juist zo blij waren dat ze sinds woensdag 1 juli voor het eerst in maanden weer volle bak mochten trainen in de Wim Ruskahal op Sportcentrum Papendal en bij hun clubs. Een tegenstander vasthouden, cruciaal bij het judo, is de komende anderhalve week dus wéér niet mogelijk.

Het is voor de judoka’s sowieso een heel onzekere tijd, omdat er nog altijd geen duidelijkheid is over het moment waarop het weer mogelijk is om (internationale) wedstrijden te laten plaatsvinden. De Olympische Spelen in Tokio staan gepland voor volgend jaar zomer, maar zelfs de definitieve doorgang van dat mondiale sportevenement is onzeker.

Zoveelste tegenslag

Voor het Nederlandse judo is het stilleggen van het topsportprogramma de zoveelste tegenslag van dit jaar. Begin 2020 liep judoka Tessie Savelkouls in Parijs een verschrikkelijke knieblessure op, waardoor ze waarschijnlijk nooit meer op topniveau kan terugkeren. Enkele maanden later overleed selectielid Ilona Lucassen op 23-jarige leeftijd. Ook dat zorgde voor een grote schok.

Verder is de bestuurlijke onrust binnen Judo Bond Nederland (JBN) gestegen tot het kookpunt, waardoor NOC NSF de geldkraan dreigt dicht te draaien en de judosport voor een zeer groot probleem kan komen te staan. Tot slot kwam er nieuws naar buiten over de animositeit en verdeeldheid onder judoka’s en coaches op Papendal.

Meer nieuws uit Sport