Omstreden turncoach Frank Louter stopt ook, maar blijft eerst nog werkzaam bij Topturnen Oost Nederland tot onderzoek in september start

Frank Louter.
© ANP

De veelbesproken turntrainer Frank Louter blijft aan het werk bij Topturnen Oost Nederland (TON) tot het grote onderzoek van gymnastiekbond KNGU en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport begint. Dat vertelt TON-voorzitter Han Kuipers. „We werken honderd procent mee, want we kunnen veel van het onderzoek leren. Maar het moet ons wel mogelijk worden gemaakt.”

Frank Louter is in het verleden vaak in verband gebracht met grensoverschrijdend gedrag, maar wil daar niet op reageren. Hij werkt al zes jaar bij TON in Almelo en voorzitter Kuipers zegt nog nooit één klacht over hem te hebben ontvangen. Bij TON is Louter ook de trainer van Laura de Witt en Sara van Disseldorp, die beiden deel uitmaken van de nationale selectie. Daarom is door de KNGU verzocht om hem een stap terug te laten doen hangende het aangekondigde onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag, terwijl hij geen bondstrainer is.

Optimistisch

Inmiddels werken de bondstrainers Gerben Wiersma en Vincent Wevers niet meer, net als Wolther Kooistra van het Amsterdamse Turnz en Nico Zijp van Topturnen Zuid in Den Bosch. Bij TON in Almelo geven ze dus ook gehoor aan het ’moreel appèl’ van de bond, maar in het oosten des land doet men dat op geheel eigen wijze. Louter treedt pas terug wanneer het onderzoek officieel is begonnen en dat is nog niet het geval. Volgens de turnbond zal dat in september gaan gebeuren en is het streven om voor het einde van het jaar tot een afronding te komen.

Binnen TON wordt echter heel optimistisch gedacht dat Louter na anderhalve maand wel weer aan het werk zou kunnen, zo valt op te maken uit een uitgebreid persbericht: „TON Almelo pleit ervoor om het onderzoek met voorrang te starten bij het damesturnen en daarna de rest van de topsportdisciplines te onderzoeken. Gelet op de uitspraak van de KNGU dat de resultaten voor eind van het jaar gepresenteerd worden, leidt TON Almelo af dat in één tot maximaal anderhalve maand dat gedeelte van het onderzoek voor de ’actieve sport’ afgerond kan zijn. Dit is de enige reële oplossing om de huidige topturnsters tegemoet te komen in hun wens deel te kunnen nemen aan de EK 2020 en OS 2021.”

Kuipers heeft ook hulp gevraagd van de KNGU bij het regelen van vervanging voor Louter. Dat is toegezegd, al is ook geen ’blanco cheque’ beloofd. „We willen wel meewerken, maar we hebben hier niet voor gekozen. Er moet dus voor dertig uur vervanging komen als Frank niet werkt met die twee selectieturnsters, want dat kunnen wij zelf niet betalen”, zegt Kuipers.

Geen steun

Ondertussen blijft de situatie binnen het Nederlandse topturnen ingewikkeld en onoverzichtelijk. Vijf van de zes trainers die bemoeienissen hebben met de nationale selectie doen - al dan niet vrijwillig - een stap terug. Daarbij hebben negen leden van de nationale selectie (waarvan de vier meest prominente turnsters in Heerenveen zijn gestationeerd) nu of binnenkort geen steun meer van hun vaste trainer.

Patrick Kiens en zijn club SV Pax uit Hoofddorp zwijgen voorlopig nog. Kiens is de begeleider van Eythora Thorsdottir en werkte tot voor kort ook als freelancer bij de KNGU.

Duidelijk is dat de tien beste turnsters van Nederland vooralsnog de dupe zijn van acties en oproepen van hun bond. Zij kunnen, op weg naar de Europese kampioenschappen van dit jaar en de Olympische Spelen, niet optimaal trainen. De vraag is of de slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag uit het verleden hier veel aan hebben. Naast al hun frustraties zouden ze zich ook nog schuldig kunnen voelen omdat het topsportprogramma voor hun opvolgsters na hun verklaringen is lamgelegd.

Meer nieuws uit Sport