Leesbanken voor een eikenboom in Laren. Kiwani’s willen jeugd aan het lezen te krijgen met voorleesproject

Met z’n allen op de nieuwe banken onder een eikenboom in Laren.
© STUDIO KASTERMAN/ALEXANDER MARKS
Laren

’Een, twee, drie’, telt burgemeester Nanning Mol af en in een bijna vloeiende beweging trekken een kleine dertig kinderhandjes de vrolijk gekleurde lakens weg. Daarmee onthullen zij twee Leesbankjes in de Kloostertuin achter het Larense Brinkhuis. Twee Leesbankjes onder een ’eikenboom in Láren’: een uitgelezen plek voor het voorlezen van de verhalen van Annie M. G. Schmidt. Met dank aan de Kiwani’s.

Het is al weer een paar jaar geleden dat leden van de Larense Kiwani’s -een serviceclub vergelijkbaar met de Rotary, maar kleiner en gericht op hulp aan kinderen- op skivakantie tijdens een gezellige après-ski borrel op het idee kwamen om te gaan voorlezen aan kinderen. ,,Kinderen van nu lezen bijna niet meer. Dat is jammer. Als je lezen wilt stimuleren, leg je met voorlezen de basis’’, licht Michiel Vlam, voorzitter van de Larense serviceclub, de basisgedachte toe. Als je kinderboeken zegt, zeg je Annie M.G. Schmidt en dan is de associatie met een eikenboom in Laren snel gelegd. Zo ontstond het idee om de zorgen voor bankjes onder een eikenboom in Laren waar kinderen door leden van de Kiwani’s zouden worden voorgelezen.

Het plan bedenken ging sneller dan de uitvoering. Want waar moesten die bankjes dan staan? Op de Brink lijkt de meest logische gedachte, maar voorlezen moet je in alle rust doen en die vind je niet op de Brink. Zo kwamen de Kiwani’s uit bij het Brinkhuis, dat ook onderdak biedt aan de bibliotheek. Achter dat Brinkhuis ligt de stille Kloostertuin waar het op mooie dagen heerlijk toeven is. Een grote eikenboom binnen in de tuin waar de bankjes omheen zouden komen te staan, bleek een financieel te ambitieus. Maar in de tuin staan al twee eikenbomen en een daarvan had voldoende ruimte rond de stam om plaats te maken voor twee houten banken.

Schot in de roos

Bso Het Berenparadijs, waarmee de Kiwani’s al eerder een project hadden gedaan, was direct te porren voor het idee. Het wederzijds enthousiasme was zo groot dat de bankjes niet werden afgewacht. In augustus vorig jaar werd bij wijze van proef gestart met de voorleesmiddagen, die steeds aan een thema gekoppeld zijn. De kinderen komen in wisselende samenstellingen naar Het Brinkhuis waar Kiwani-leden hen voorlezen, maar waar, in samenwerking met de bibliotheek, ook wordt geknutseld en liedjes gezongen of andere leuke activiteiten worden ondernomen. Het bleek zozeer een schot in de roos dat de serviceclub nu overweegt het aantal voorleesmiddagen te verdubbelen en de voorlezers door de bibliotheek bijgeschoold gaan worden in het voorlezen.

Maar ondertussen was het wachten nog steeds op de bankjes onder de eikenboom. Aan dat wachten kwam maandagmiddag een einde. De Kiwani’s wisten sponsors te strikken die de aanschaf van de banken financieel mogelijk maakten. De tuinvrijwilligers van Het Brinkhuis maakten bij de eikenboom een plekje vrij voor de banken, die flink bemeten zijn. ,,Fijn dat ze zo groot zijn,’’ vindt René Meijer, een van de oprichters van de Larense Kiwani’s. ,,Plek zat om allemaal gezellig bij elkaar te zitten.’’ Maar ook plek zat voor al die andere gebruikers van Het Brinkhuis die zich er, als de bso-kinderen er niet zijn, lekker kunnen terugtrekken met een kopje koffie en een boek.

Voor de officiële ingebruikname van de hardhouten banken kwam burgemeester Nanning Mol naar de bibliotheektuin. Nadat onder zijn leiding de onthulling had plaatsgevonden, namen de kinderen van Het Berenparadijs de nieuwe zitplaatsen in gebruik en zongen er gezamenlijk: ’Ik heb een tante en een oom, die wonen in een eikenboom, een eikenboom in Laren’.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.