Nog tientallen vermisten na mega-explosie Beiroet

De autoriteiten in Beiroet zoeken vier dagen na de mega-explosie nog naar tientallen vermisten. Het gaat volgens een medewerker van het Libanese ministerie van Volksgezondheid om zeker zestig mensen.

De zware explosie in de haven heeft dinsdag een enorme ravage aangericht in de stad. Zeker 154 mensen kwamen om het leven en zo'n 5000 mensen raakten gewond. Zeker 120 gewonde slachtoffers verkeren volgens de autoriteiten in kritieke toestand. Onder de doden zijn zeker 43 Syrische staatsburgers, meldt de Libanese tv-zender Al-Mayadeen die dat van de Syrische ambassade heeft vernomen.

De explosie vond plaats in een loods waar jarenlang zo'n 2750 ton ammoniumnitraat lag opgeslagen. Waarschuwingen dat sprake was van een gevaarlijke situatie zouden in de wind zijn geslagen, tot woede van veel burgers.

Protestmars

In de stad stond zaterdagmiddag een uitvaartplechtigheid gepland voor slachtoffers, maar die is afgeblazen. "De grote uitvaart kan niet doorgaan vanwege logistieke problemen. Maar er komt een grote protestmars", aldus de organisatoren. Die vragen deelnemers om zwarte kleding te dragen.

De demonstranten moeten zich gaan verzamelen in de buurt van de haven en dan richting het centrum trekken. Het protest is gericht tegen de politieke elite, die zich volgens boze burgers schuldig maakt aan wanbeleid.

"Na drie dagen schoonmaken, puinruimen en onze wonden likken is het tijd om onze woede de vrije loop te laten en ze te straffen", zei een 28-jarige betoger. Activisten hebben alvast een symbolische galg voor politici neergezet op het Martelaarsplein in Beiroet.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.