Macron en Trump doen mee aan donorconferentie voor Libanon

Wereldleiders overleggen zondag over de hulpverlening aan Libanon. De Franse president Emmanuel Macron organiseert die donorconferentie in samenwerking met de VN en leidt die via een videoverbinding, maakte zijn kantoor bekend.

Eerder liet ook de Amerikaanse president Donald Trump al weten mee te doen. "We hebben een conferencecall op zondag met president Macron, leiders van Libanon en leiders uit andere delen van de wereld", zei hij. Minister Sigrid Kaag (Ontwikkelingssamenwerking) neemt namens Nederland deel aan de conferentie.

De donorconferentie begint zondag om 14.00 uur Nederlandse tijd, maakte de Franse regering bekend.

Medische hulp

Veel landen stuurden al reddingswerkers en hulpgoederen naar Libanon na de verwoestende explosie in de haven van Beiroet. Die heeft een deel van de stad verwoest en aan meer dan 150 mensen het leven gekost.

Ook ziekenhuizen raakten beschadigd en worstelen met de toestroom van gewonden. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft al gezegd dat zeker 15 miljoen dollar (bijna 13 miljoen euro) nodig is voor acute medische hulp en andere dringende humanitaire hulpverlening.

De leiders gaan zondag waarschijnlijk bespreken hoe de internationale hulp rechtstreeks ten goede kan komen aan Libanese burgers. Macron heeft boze Libanese burgers bij een recent bezoek beloofd dat de steun niet in "corrupte handen" zal belanden.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.