Laatste nog intacte ijsplateau van Canada stort in

ANP Producties | Bron: ANP

Het laatste nog complete ijsplateau van Canada is afgebroken en in de Noordelijke IJszee gestort. Wetenschappers meldden vrijdag op CBS News dat de plaat bijna de helft van zijn oorspronkelijke omvang is kwijtgeraakt. Het gaat om een van het land losgeraakt stuk van ongeveer 80 vierkante kilometer. Dat proces duurde slechts enkele dagen.

De 4000 jaar oude Milne Ice Shelf is gelegen aan de rand van Ellesmere Island, in het noordelijk territorium Nunavot. Dat die nu 43 procent kleiner is geworden, is volgens de Canadese deskundigen te wijten aan boven-normale luchttemperaturen, aflandige wind en open water voor het ijsplateau. Dat zijn dé ingrediënten voor het uit elkaar vallen.

"Deze drastische aftakeling van ijsplaten heeft duidelijk te maken met de klimaatverandering", zei Luke Copeland, als gletsjerspecialist verbonden aan de Universiteit van Ottawa. "Deze zomer is het tot 5 graden warmer dan gemiddeld in de periode 1981-2010. En in deze regio gaat de opwarming twee tot drie keer zo hard als elders in de wereld. The Milne en andere ijsplateaus in Canada zijn simpelweg niet langer levensvatbaar. Ze zullen de komende decennia verdwijnen."

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.