Marokko geschrapt van EU-reislijst veilige landen

ANP Producties | Bron: ANP

Inwoners van Marokko zijn voorlopig niet welkom in de Europese Unie en de Schengenzone. Het Noord-Afrikaanse land is geschrapt van de lijst van landen waar de verspreiding van het coronavirus vergelijkbaar is met het Europese gemiddelde. Eerder werden Algerije, Servië en Montenegro al van de lijst gehaald.

De advieslijst telt nu nog tien landen: Canada, Japan, Australië, Rwanda, Uruguay, Georgië, Nieuw-Zeeland, Thailand, Tunesië en Zuid-Korea. Chinezen mogen Europa pas in als het ook EU-burgers toelaat. Voor onder anderen Amerikanen, Russen, Indiërs, Brazilianen en Turken blijft het inreisverbod van kracht, in ieder geval tot ze het coronavirus minstens twee weken min of meer onder controle hebben.

De EU-lijst is een aanbeveling. Sommige lidstaten hanteren een strenger of juist losser beleid. Voor onder meer EU-burgers en diplomaten geldt een uitzondering.

De EU-landen behalve Ierland en de Schengenlanden Noorwegen, IJsland, Zwitserland en Liechtenstein sloten half maart hun grenzen voor niet-noodzakelijke trips van reizigers van buiten de EU. Inwoners van een beperkt aantal landen zijn sinds 1 juli weer welkom.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.