Oppositie wil opheldering over capaciteit bij GGD's

ANP Producties | Bron: ANP

De oppositie in de Tweede Kamer wil opheldering van zorgminister Hugo de Jonge over problemen met de capaciteit voor bron- en contactonderzoek bij coronapatiënten waar de GGD Amsterdam voor waarschuwt. "Er moet snel een oplossing komen", zegt GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet.

De GGD Amsterdam zegt zelf niet langer voldoende mensen beschikbaar hebben om de contacten van alle besmette personen zelf te bellen. Daarom krijgen patiënten het verzoek om zelf degenen bij wie zij in de buurt zijn geweest te waarschuwen. Het zou gaan om een tijdelijke aanpassing.

"Volledig bron- en contactonderzoek is cruciaal voor het indammen van het virus", zegt Ellemeet. Minister De Jonge zei donderdagavond nog tijdens een persconferentie samen met premier Mark Rutte dat er voldoende kan worden opgeschaald als het aantal besmettingen toeneemt. "Niet dus", concludeert Ellemeet.

"Dit kan echt niet", vindt ook PvdA-leider Lodewijk Asscher. "Kabinet moet GGD te hulp schieten. Snel", twittert hij.

SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen noemt de gang van zaken zeer zorgelijk. "Juist met doortastend bron- en contactonderzoek kunnen we het virus indammen. Als dit losgelaten wordt, zijn mogelijk nieuwe maatregelen nodig."

PVV-voorman Geert WIlders vindt het "onacceptabel" dat het bron- en contactonderzoek niet op orde is. "Wat een geklungel, wat een wanprestatie", twittert hij.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.