VS sturen voedsel en medicijnen naar Libanon

ANP Producties | Bron: ANP

De Amerikaanse regering heeft vrijdag toegezegd zo snel mogelijk voor 15 miljoen dollar aan voedsel en medicijnen naar Libanon te sturen voor de slachtoffers van de gigantische explosie in de haven van Beiroet. Daarmee kunnen 50.000 mensen gedurende drie maanden worden geholpen. Het transport wordt verzorgd door Defensie.

"We staan naast de bevolking van Libanon in deze moeilijke tijd", zei het Amerikaans bureau voor Internationale Ontwikkeling (USAID). Het eerste Amerikaanse militaire vliegtuig met hulpgoederen ging donderdag al naar Libanon vanaf een basis in Qatar.

President Donald Trump heeft volgens het Witte Huis vrijdag telefonisch overleg gevoerd met zijn Franse collega Emmanuel Macron over gezamenlijke, voortvarende hulpverlening aan Libanon. Besproken is onder meer ook samenwerking met andere landen die willen bijdragen. Macron bracht donderdag een bezoek aan Beiroet. Hij beloofde de woedende menigte ervoor te zorgen dat de steun voor de herbouw van de stad niet in "corrupte handen" valt.

De ramp in Beiroet kostte ten minste 154 mensen het leven. Duizenden raakten gewond. In de silo's vlak bij de loods waar dinsdag 2750 ton ammoniumnitraat ontplofte, lag de grootste graanvoorraad van Libanon opgeslagen. De vrees is gegrond dat er snel een tekort aan brood ontstaat in het ook economisch al zo zwaar getroffen land.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.