Turnbond trof in 2016 een schikking met van grensoverschrijdend gedrag betichte Frank Louter. Oud-bondscoach werd vanwege ’reputatieschade’ voor ’een zeer substantieel bedrag’ afgekocht

Bondscoach Frank Louter (r.) praat na met de dames van de turnploeg die in 2001 de vijfde plaats behaalde in het landenklassement op het WK turnen in Gent in België.
© archieffoto
Beekbergen

De Nederlandse gymnastiekunie (KNGU) is in de zomer van 2016 een schikking overeengekomen met Frank Louter, de in 2011 van grensoverschrijdend gedrag beschuldigde ex-bondscoach die momenteel opnieuw onder vuur ligt. De toewijzing van een door hem ingediende schadeclaim voor ’reputatieschade’, ter hoogte van 50.000 euro en - volgens Jos Geukers - voor ’een zeer substantieel deel van dat bedrag’ afgekocht, leidde het vertrek van de bondsvoorzitter in.

Louter werd in 2011 door zijn oud-pupillen Verona van de Leur, Suzanne Harmes en Gabriëlla Wammes beticht van slaan, kleineren, vernederen en uitschelden. De kort daarvoor als bondsvoorzitter aangetreden Geukers liet zich vervolgens publiekelijk negatief uit over de voormalig bondscoach uit Schoorl, die op dat moment werkzaam was bij de Zoetermeerse club Pro Patria.

Lees meer in het dossier turnmisbruik

Louter stapte daarop in maart 2013 naar de rechter, die in een kort geding oordeelde dat Geukers onrechtmatig had gehandeld. Diens uitspraken werden niet gestaafd door onderzoek. Tot een toewijzing van een vordering kwam het daarentegen niet en een bodemprocedure bleef uit.

Pleitbezorger

Geukers had zich toen reeds als pleitbezorger opgeworpen van repressieve maatregelen tegen trainers die over de schreef gingen, onder wie Louter, Gerrit Beltman en Esther Heijnen. Hij stelde zich tot doel om onder meer trainerslicenties te kunnen afnemen, kwam in botsing met Louter, maar stuitte ook op weerstand bij medebestuurders. Zij stonden een voorzichtigere koers voor, met slechts oog voor preventie. Geukers werd, naar eigen zeggen, intern verweten dat zijn ’morele kompas te zuiver stond afgesteld’.

In de zomer van 2016 diende Louter alsnog een schadeclaim bij de KNGU in. Dit was tegen het zere been van Geukers. De bondsvoorzitter weigerde over de brug te komen, uit ’moreel-principiële overwegingen naar betrokken turnsters en ouders’. Hij dreigde met onmiddellijk aftreden als een deal werd gesloten. ,,Ik was van mening dat onder geen beding wangedrag en ontoelaatbare praktijken geldelijk beloond konden worden.’’

Vertrouwensbreuk

Interim-bondsdirecteur Henk Dekkers, die niet op (de hoogte van) de schikking wil ingaan, had ’een uitdrukkelijk verzoek van het bondsbestuur (minus Geukers, red.) om dit dossier te behartigen’. Kort daarop sprak het bestuur van ’een door Geukers gecreëerde vertrouwensbreuk’ als gevolg van ’te solistisch optreden’ en werd hij als voorzitter afgezet. Die naar buiten gebrachte verklaring verhulde, volgens Geukers, de ware reden: de door hem bekritiseerde schikking in de kwestie-Louter.

Enkele maanden na zijn vertrek dwarsboomde de KNGU vervolgens de aspiraties van Geukers om toe te treden tot het bestuur van de internationale turnfederatie FIG. De bond wilde, zegt hij, zijn nominatie slechts steunen als hij afzag van zijn eis tot een ’billijke schadeloosstelling’. Geukers deed dat niet, trok zijn kandidaatstelling in en is sindsdien niet meer betrokken bij het turnen.

De afgelopen week zocht Geukers desondanks weer de publiciteit. Hij liet weten voorstander te zijn van (terugbetaling van) psychologische nazorg aan beschadigde turnsters. Ook is hij van mening dat schadevergoeding voor immateriële schade op zijn plaats is. Bovendien roept hij op het aangekondigde onafhankelijk onderzoek naar de turncultuur niet te verengen tot de periode vanaf 2013 en zich niet alleen op de topsport te richten, maar ’ook de bovenkant van de breedtesport in de doorlichting mee te nemen’.

Buiten schot

Afgelopen woensdag maakte de KNGU bekend het topsportprogramma voor de vrouwen op te schorten, als reactie op de bekentenis van turncoach Gerrit Beltman en de getuigenissen van tien turnsters in deze krant over stelselmatige misstanden. Bondscoach Gerben Wiersma en bondstrainer Vincent Wevers, beiden hier ook mee in verband gebracht, werden op non-actief gezet. Louter, die als privétrainer eveneens bij de Nederlandse selectie is betrokken, bleef daarentegen buiten schot. Net als overigens de ook van laakbaar gedrag betichte choreograaf Patrick Kiens, die als hoofdtrainer aan SV Pax Haarlemmermeer is verbonden.

Louter, die zich van commentaar onthoudt, is momenteel als clubtrainer actief bij TON Almelo. Zijn pupillen Laura de Witt en Sara van Disseldorp maken deel uit van de nationale ploeg die zich heeft gekwalificeerd voor de Olympische Spelen in Tokio in 2021.

Meer nieuws uit Sport