Hartenkreet artsen: haal je griepprik in coronatijd

In het verleden lange rijen voor de griepprik, zoals op de foto bij huisartsenpraktijk Roomburgh in Leiden.
© Foto Taco van der Eb
Leiden

Haal die griepprik als je ervoor in aanmerking komt. „Je helpt voorkomen dat het ziekenhuis overbelast raakt”, zeggen internist Jaap Fogteloos en intensivist Evert de Jonge van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

De artsen zijn bang voor een stortvloed aan griep- en verkoudheidsklachten in het najaar. „Als patiënten klachten hebben als een snotneus, koorts en hoesten, hóeven ze geen covid-19 te hebben, maar ze moeten wel in isolatie alsóf ze covid-19 hebben. Om te voorkomen dat ze het kunnen doorgeven aan andere patiënten of verpleegkundigen. Totdat covid door een test is uitgesloten”, licht Evert de Jonge toe.

Zijn angst is dat het beperkte aantal isolatiekamers overbelast raakt. Ook kinder-ic’s kunnen in de problemen komen, zegt De Jonge. „Als er in het najaar veel kinderen komen met andere luchtwegproblemen, moet je die in isolatie behandelen totdat covid is uitgesloten.” Dit probleem speelde niet tijdens de eerste golf in het voorjaar, toen er weinig griep en andere virussen heersten.

De Jonge: „Het helpt ons echt als je die griepprik haalt als je ervoor in aanmerking komt.” Hoe minder patiënten met griepverschijnselen in het ziekenhuis, hoe minder groot de druk op de zorg. „Het tegelijk voorkomen van covid en een griepgolf is heel ongewenst.”

Zes miljoen

In oktober en november krijgen zo’n zes miljoen Nederlanders een uitnodiging voor de jaarlijkse griepprik. Dat betekende steevast lange rijen senioren bij de dokterspraktijk. Om te voorkomen dat vaccinatieposten corona-uitbraken veroorzaken, ’moet je dat goed organiseren op anderhalve meter afstand en afspraken op een tijdstip’. „Je kan nu niet ineens veertig wachtenden in een kamer zetten.”

De griepprik is voor iedereen van zestig jaar en ouder en voor volwassenen en kinderen met bepaalde medische aandoeningen. Een griepprik is niet verplicht. Door de inenting maakt je lichaam afweerstoffen aan tegen het griepvirus. Daardoor wordt de kans op griep kleiner. Krijg je het wel, dan word je meestal minder ernstig ziek.

Ziekenhuismedewerkers

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) kondigt een derde campagne op rij aan om ziekenhuismedewerkers enthousiast te maken voor de griepprik, om zo zichzelf en patiënten te beschermen. „Het is dit jaar door de coronapandemie nog belangrijker om die handen aan het bed te houden”, zegt woordvoerder Wouter van der Horst.

De vaccinatiegraad onder ziekenhuispersoneel ging landelijk van 13 procent, naar 24 procent, naar afgelopen seizoen 33 procent. „Het is gestaag gestegen”, zegt Van der Horst. „We hopen op een nog hogere vaccinatiegraad onder zorgmedewerkers. Als je ingeënt bent en je wordt toch grieperig, dan weet je zeker dat je je op covid-19 moeten laten testen.”

Milde griepepidemie

Het vaccin voor het griepseizoen 2019/2020 bestond voor het eerst uit vier in plaats van drie infuenzastammen. „Ik weet niet of dat er mee te maken heeft, maar we hebben dit jaar wel een heel milde griepepidemie gehad”, merkt Van der Horst op.

RIVM-kopstuk Jaap van Dissel zei vorig najaar in deze krant dat ’uit onderzoek blijkt dat griep onder zorgmedewerkers vaker voorkomt dan onder de rest van de bevolking’. Van Dissel: ,,Logisch, ze zien vaak zieke patiënten, onder wie ook grieppatiënten.” Een griepgolf kan uitval van ziekenhuispersoneel veroorzaken, met verhoogde werkdruk voor collega’s en opnamestops tot gevolg.

Britse premier en ex-coronapatiënt Boris Johnson roept inwoners van het Verenigd Koninkrijk op zich in de aanloop naar de winter te laten vaccineren tegen griep. In ieder geval kinderen tot zeven jaar en alle 65-plussers, maar het liefst iedereen boven de vijftig. Over anti-vaxxers die tegen inenten zijn, zegt hij: „Ze zijn gek.”

Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid laat weten: „Wij zijn op dit moment aan het bekijken of een gelijktijdige uitbraak van het reguliere griepvirus en covid-19 plaats kan vinden en hoe we die kunnen voorkomen.”

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.