Iedereen in de turnwereld bloedt. Behalve degenen die het bloedvergieten al jaren geleden hadden moeten stoppen | Commentaar

De bom barstte woensdag en dat was geen verrassing. Sinds zaterdag, de dag waarop deze krant publiceerde over de misstanden in het topturnen, stapelden de beschuldigingen aan het adres van verschillende trainers zich op.

Het resultaat: bondscoach Gerben Wiersma en bondstrainer Vincent Wevers zijn geschorst. Ze zullen niet de laatste turncoaches zijn die in opspraak raken vanwege wanpraktijken in het verleden of heden.

Een rode lijn in de vele pijnlijke onthullingen van Nederlandse turnsters: meldingen bij de turnbond KNGU haalden niks uit. De turnsters voelden zich stuk voor stuk niet gehoord. ,,We hebben de laatste dagen kritisch in de spiegel gekeken’’, zei bondsvoorzitter Monique Kempff woensdag. Is dat zo?

Het lijkt er vooral op dat de KNGU in allerijl een onderzoek optuigde, onder druk van de recente publicaties in de media. Een gevalletje ’damage control’. Alsof alle informatie nieuw is voor de KNGU. Alsof er geen jarenlange stroom van meldingen binnenkwam op het bondskantoor. Alsof dit onderzoek niet al jaren geleden uitgevoerd kon worden.

De in opspraak geraakte coaches moeten nu bloeden – en terecht. Maar de turnsters bloeden ook. Niet alleen degenen die hun pijnlijke verhaal met de wereld deelden, maar ook Sanne Wevers. De olympisch kampioene deed met betraand gezicht haar verhaal voor de camera, verscheurd tussen loyaliteit aan haar vader en het grotere belang van ’haar’ sport.

Iedereen in de turnwereld bloedt. Behalve degenen die het bloedvergieten al jaren geleden hadden moeten stoppen.

Meer nieuws uit Sport