Honkballers HCAW knokken zich naar winst bij ouverture: ’Het doel was twee keer winnen, dat hebben we gedaan’

Kevin Dirksen tikt Quick’er Jordy Burgers uit in de wedstrijd van zaterdag.

Kevin Dirksen tikt Quick’er Jordy Burgers uit in de wedstrijd van zaterdag.© Foto Studio Kastermans/Danielle van Coevorden

Han Monsees
Bussum

Net als donderdag, toen HCAW met klein verschil won van Quick (4-3), waren de wedstrijden van dit weekend tot het laatst spannend. Zaterdag maakten de Bussumers in Amersfoort een grote achterstand goed en sloegen in de laatste inning toe (5-6). Zondag waren twaalf innings niet genoeg om een beslissing te forceren en eindigde de laatste wedstrijd van de serie in 7-7.

Tegen startend werper Wendell Floranus kwam HCAW er zaterdag amper aan te pas. Jeandro Tromp begon weliswaar met een honkslag en werd even later over de thuisplaat geholpen door een honkslag en een veldfout, maar daarna bleven de knuppels lang stil aan Bussumse zijde. Pas nadat Floranus had plaatsgemaakt, kon de slagploeg van HCAW weer potten breken. De stand was toen al 5-1 in het voordeel van Quick en de kansen leken verkeken. Een daverende homerun van Arthur Bonevacia bracht HCAW echter langszij, waarna Berend Ruben in de laatste inning voor de 5-6 zorgde. Ondertussen weerhielden rookie-werpers Jasper Elfrink en Gio de Graauw de slagploeg van Quick van scoren. Voor Elfrink was het zijn eerste hoofdklasse-winst.

De wedstrijd van zondag was er één van de lange adem. Ruim vier uur duurde het voordat de partijen remise overeenkwamen. Zes innings lang werd het duel door de werpers beheerst. HCAW scoorde als eerst, waarna Quick in de derde inning - de enige inning waarin werper Nick Keur het echt moeilijk had - drie punten maakte. Op de Amersfoortse relievers leek HCAW het treffen te beslissen door snel achter elkaar vijf punten te scoren, maar de bezoekers toonden veerkracht en kwamen weer op voorsprong. Een solo-homerun van Linoy Croes maakte echter een verlening noodzakelijk. Daarin werd niet meer gescoord werd, al kreeg HCAW de honken nog wel een keer vol.

Opvallendste HCAW’er in de verlenging was Bobbie Gnade. De werper kwam in de negende inning met volle honken en zonder nullen op de heuvel en redde zich er knap uit. Vervolgens gooide hij drie innings foutloos. ,,Ik heb mijn visitekaartje afgegeven. Er was wel spanning, want je wilt niet verliezen, maar ik heb tot het einde geknokt en niet te veel nagedacht.’’

Ondanks het moeizame verloop kijkt coach Dè Flanegin tevreden terug op de eerste serie van het nieuwe seizoen. ,,De doelstelling was twee keer winnen, dat hebben we gedaan. We hebben er wel echt voor moeten knokken, want het spel was nog niet zoals we willen. De laatste wedstrijd was al wel weer ietsje beter, maar we moeten nog meer doen met de kansen die we krijgen.”

Doordat die niet werden benut, kwam er veel druk op de onervaren pitchersstaf van HCAW te staan. Zijn jonge werpers stelden Flanegin niet teleur: ,,Ondanks wat vervelende hitjes tegen hebben ze zich goed teruggeknokt. Ze hebben gedaan wat we van ze verwachten.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal