Mogelijk nieuwe leider CDA bekend

Den Haag

Mogelijk wordt zaterdagmiddag de nieuwe leider van het CDA bekend. De leden van de christendemocratische partij kunnen tot zaterdag 09.00 uur kiezen uit Hugo de Jonge, Pieter Omtzigt en Mona Keijzer.

De winnaar moet een meerderheid van de stemmen krijgen. Gebeurt dit niet, dan volgt een tweede ronde. Dan zal de strijd gaan tussen de nummers één en twee. De derde valt af. De winnaar wordt dan woensdag bekendgemaakt.

Eigenlijk zou de uitslag al donderdag bekend worden, maar de stemming moest over vanwege een onveiligheid in het digitale stemsysteem. Er waren geen aanwijzingen voor manipulatie, maar de partij wilde het zekere voor het onzekere nemen.

Vicepremier De Jonge en Tweede Kamerlid Omtzigt wordt de meeste kans toegedicht. Volgens een peiling van I&O Research heeft De Jonge electoraal de beste papieren. Hij zou ook de meeste kiezers bij andere partijen trekken.

Tussen de drie kandidaten zijn de politieke verschillen gering. Ze willen allemaal van het CDA een brede middenpartij maken. Staatssecretaris Keijzer (Economische Zaken) verklaarde als enige wel met Forum voor Democratie te willen praten over coalitievorming.

Lang leek het een tweestrijd te worden tussen Wopke Hoekstra, de minister van Financiën, en De Jonge. Maar Hoekstra zei vorige maand er toch niet voor te gaan. Hij voelt zich naar eigen zeggen meer bestuurder dan politicus.

Meer nieuws uit Binnenland

Video uitgelicht

    Ombudsman

    Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.