De Tour de Thibaut trekt speciaal voor Pinot over de Grand Colombier

De Tour de France werd 36 keer door een Fransman gewonnen, maar de laatste keer was in 1986, toen Bernard Hinault - inmiddels 65 jaar oud - in Parijs zijn vijfde La Grande Boucle won. Hoog tijd voor een Fransoos op het podium op de Champs-Élysées, vindt ook de Tour-organisatie ASO, dat de Ronde probeert de modelleren naar de kwaliteiten van de beste Franse coureurs.

Al gaan ze dat natuurlijk nooit toegeven?

Nee, maar het is wel een invuloefening. Romain Bardet en Thibaut Pinot - de Franse hoop in bange dagen - zijn geen tijdrijders; de Tour kent de afgelopen jaren nauwelijks ritten tegen de klok.

Dat is geen toeval?

In het verleden deden ze hetzelfde met Bernard Hinault, de halve Tour bestond juist uit tijdritten om De Das te kunnen laten winnen.

Geef ze eens ongelijk?

Eerlijk is anders, maar het zijn vooral Franse bedrijven die de Tour sponsoren, dus heel gek is het niet, want zonder sponsors zou de Tour niet bestaan. Ze kunnen moeilijk een tientje entree gaan vragen aan de mensen die langs de kant van de openbare weg staan.

Heeft Thibaut Pinot goede ervaring met de Grand Colombier, de bergtop waar de etappe van vandaag op finisht?

Zeker, de klimmer was vorig jaar als eerste boven in de derde etappe van de Tour l’Ain, een driedaagse rittenkoers in die regio. Dat was niet een hele sterk bezette koers, hij versloeg onder andere Elie Gesbert en Mathias Frank, maar Pinot won daardoor wel het eind-, berg- en puntenklassement. Pinot woont bovendien redelijk in de buurt van het departement Ain, hij komt uit de Vogezen.

Is daar niet ook nog een etappe, de klimtijdrit naar La Planche des Belles Filles?

Sterker nog, de tijdrit gaat door het geboortedorp van Pinot, Mélisey. De route zal dus vol staan met streekgenoten die de plaatselijke held naar de zege willen schreeuwen.

De Grand Colombier is nog niet vaak in de Tour opgenomen?

Nee, de eerste doorkomst was in 2012, toen Thomas Voeckler als eerst boven was. Daarna was de berg in 2016 en 2017 decor van een Touretappe. De Grand Colombier is geen hoge berg, maar wel een moeilijke, met stijgingspercentages van boven de 12 procent. Het was de eerste ’hors catégorie’ beklimming buiten de Pyreneeën of de Alpen sinds de Puy de Dome, dat nu niet meer geschikt is voor wielerwedstrijden.

Zou je geld op de eindzege van Pinot zetten?

Nou, de Fransman heeft vaak te maken met pech. In zijn eerste Tour in 2012 won hij een etappe en werd hij 10e in het eindklassement, een verdienstelijk debuut. Twee jaar later haalde hij als winnaar van de witte trui de laagste trede van het podium in Parijs. Maar sindsdien werd hij een keer zestiende en moest hij drie keer opgeven. In 2018 liet hij Frankrijk in juli zelfs helemaal links liggen. Hij kan slecht tegen de warmte, maar daar zal hij in september van dit jaar, als de Tour op de agenda staat, waarschijnlijk geen last van hebben.

Meer nieuws uit Sport

Video uitgelicht