Premium

Rob Bauer, hoogste baas van de krijgsmacht: ’We zijn vrij, maar ook in oorlog met Rusland en China’

Commandant der Strijdkrachten, luitenant-admiraal Rob Bauer, reikt op een roeispaan de Herinneringsmedaille Internationale Missies uit aan commandant Klootwijk van de Zr. Ms. De Ruyter.
© ANP/Olaf Kraak
Den Haag

In een land leven zo vrij als het onze, voelt als een vanzelfsprekendheid. Alsof het vanzelf gaat allemaal. Maar is dat ook zo? Staat er iemand ergens waakzaam paraat, om onze waarden en vrijheid te verdedigen? Daar heeft de hoogste militair van ons land wel wat over te zeggen. Rob Bauer, 57 jaar en wonend in Leidschendam, draagt sinds bijna drie jaar de rang van luitenant-admiraal en is Commandant der Strijdkrachten. Hij heeft 40.000 militairen onder zich en er werken ruim 60.000 medewerkers bij Defensie. Bauer: „Het begrip vrijheid hoef je militairen over het algemeen niet uit te leggen.”

Een bevordering tot de nog hogere rang van admiraal zit er in Nederland niet meer in, als men, zo wil de traditie, niet van koninklijken bloede is. En ook kleeft er een smet aan de rang, sinds de Spaansgezinde admiraal Boussu, zich bij de slag op de Zuiderzee liet verslaan door de Watergeuzen. Hij werd opgesloten in het weeshuis in Hoorn, waar zijn admiraalsstaf nog immer in het Westfries Museum wordt bewaard. Overigens liep het met deze laatste admiraal der Nederlanden niet slecht af. Hij kwam later in de Tachtigjarige Oorlog vrij en ging vechten voor de Oranjes, waarbij hij nog goede dingen deed voor ons land.

Meer nieuws uit Regio

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.