Premium

Frits Veerman uit Huizen hield niet zijn mond over de diefstal van Nederlandse atoomgeheimen en werd jarenlang opgejaagd door veiligheidsdiensten. Nu krijgt hij eerherstel, maar daarmee is het nog niet klaar: ’Ik denk erover om de Staat aan te klagen’

© Illustratie: Mediahuis/Jan Lamers

Het decor is surrealistisch, om niet te zeggen verbijsterend: in een gewone huiskamer in een rustige straat in Huizen praat Frits Veerman over hoe hij getuige was van de diefstal van Nederlandse atoomgeheimen, hoe hij dat aankaartte bij zijn werkgever en de overheid, en hoe hij vervolgens zelf tientallen jaren door binnen- en buitenlandse veiligheidsdiensten werd opgejaagd. Een spionagethriller vanuit een Goois rijtjeshuis. Met een happy end nu, maar het volgende deel is in voorbereiding.

Frits Veerman werkte in de jaren zeventig als technicus bij het Fysisch-Dynamisch Onderzoekslaboratorium (FDO) van Stork in Amsterdam. Hij zag van nabij hoe zijn Pakistaanse collega Abdul Quadir Khan tekeningen en geheime documenten kopieerde van onderdelen van de ultracentrifuge van Urenco. Dat is een technisch geavanceerde installatie waarmee uranium-235 wordt verrijkt - de grondstof voor kernbommen. De diefstal leidde tot de ontwikkeling van een atoombom door Pakistan. Khan heeft zijn kennis later doorverkocht aan onder meer Noord-Korea en Iran.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.