Zelfs de coronacrisis krijgt geen vat op de woningmarkt, die wordt zieker en zieker en biedt starters nauwelijks kansen | Commentaar

De coronacrisis heeft geen enkele vat op de huizenprijzen. Die rijzen nog steeds de pan uit. Voor het eerst in de geschiedenis wordt meer dan de helft van de woningen verkocht boven de vraagprijs. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

Niet dat die vraagprijs schappelijk is. De gemiddelde prijs voor een nieuwbouwwoning ligt nu boven de vier ton. Een stijging van negen procent ten opzichte van vorig jaar. Maar ook bestaande woningen zijn prijzig. Daar moet gemiddeld 335.000 euro voor worden neergeteld. Kosten koper. Tel uit je winst. NVM-baas Onno Hoes doet dat ook. Hij meent dat deze cijfers goed nieuws zijn, want een ’bewijs van de veerkracht van de Nederlandse economie’. Volgens Hoes denken kopers niet op korte maar op langere termijn.

Dit is een schandalige miskenning van de feitelijke situatie op de woningmarkt. De prijzenslag die daar plaats vindt wordt gevoed door wanhoop en niet door vertrouwen. En de veerkracht van de gemiddelde koper is zwaar overbelast, tot barstens aan toe. Je moet er niet aan denken wat er gebeurt als de rente onverhoopt gaat stijgen, of wanneer huiseigenaren door de coronacrisis zonder baan komen te zitten. Om over huwelijksproblemen maar te zwijgen. Scheiden is inmiddels echt onbetaalbaar geworden.

Nederland zucht niet alleen onder een coronacrisis en een recessie. De woningmarkt is ook ziek. Doodziek zelfs, zeker als die diagnose ontkend wordt. Gelukkig is er een werkend medicijn beschikbaar. Bouwen, bouwen en nog eens bouwen. En een beetje snel en betaalbaar graag.

Lees ook: Huizenprijzen blijven stijgen: de helft van de woningen gaat voor meer dan de vraagprijs weg

Meer nieuws uit Opinie-Column

Video uitgelicht

    Ombudsman

    Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.