Prinsessen Irene en Margriet geschokt over woningbouwplan in bos Soestdijk

Eric Lorier
Soestdijk

De prinsessen Irene en Margriet zijn verbijsterd over mogelijke woningbouw in het bos naast paleis Soestdijk. Dit heeft prinses Irene per mail geantwoord aan het Baarnse raadslid Kees Koudstaal (BOP). Koudstaal maakte dit woensdagavond bekend tijdens een gemeenteraadsvergadering over de toekomstplannen voor paleis Soestdijk.

,,Mijn zuster Margriet en ik zijn geschokt bij het lezen dat de nieuwe eigenaren van landgoed Soestdijk het oude Borrebos willen aantasten en ook het inmiddels lege marechausseeterrein willen gebruiken om nieuwe woningen te bouwen. Onze grootmoeder en moeder hechtten een groot belang aan het zoveel mogelijk behouden van het bos”, schrijft prinses Irene aan Koudstaal. ,,Wij staan daar volledig achter.”

Paleiseigenaar Meyer Bergman Erfgoed Groep wil op en bij het leegstaande marechausseeterrein naast het paleis tien appartementencomplexen bouwen met in totaal zeventig tot tachtig woningen.

De opbrengst van de woningen wordt gebruikt om het met achterstallig onderhoud kampende paleis te restaureren. Woningbouw op het marechausseeterrein is politiek gezien redelijk onomstreden, maar de door de MBEG gewenste woningbouw in het Borrebos naast het marechausseeterrein is dat zeker niet.

Koudstaal meldde woensdagavond in de vergadering van de Baarnse gemeenteraad dat hij de prinses afgelopen weekeinde heeft gemaild met de vraag of zij zich publiekelijk over de kwestie wilde uitspreken. Prinses Irene staat wijd en zijn bekend als natuur- en bomenliefhebber.

Enigszins tot zijn eigen verrassing kreeg hij woensdagochtend antwoord van Irene, mede namens haar zus Margriet.

(Tekst gaat door onder de foto)

Prinses Irene.© Foto ANP ROYAL IMAGES PATRICK VAN KATWIJK

Irene geeft er blijk van dat de prinsessen de plannen voor woningbouw in het bos onbegrijpelijk vinden.

,,Wij hebben zo langzamerhand toch geleerd dat wij deel uitmaken van de natuur en dat je geen onnodige schade wilt berokkenen aan bossen en natuurgebieden. In een tijd waarin eerder wordt gezocht naar mogelijkheden om bossen aan te planten, is het kappen van bomen op zijn minst onwenselijk. En zeker niet een bebouwing in een oud bosgebied. Wij steunen daarom degenen die het Borrebos willen beschermen en zouden daaraan toe willen voegen dat wij het ook belangrijk vinden om de natuur terug te geven aan zichzelf op het voormalige kazerneterrein.”

Lees ook: Kritiek en applaus van burgers voor Soestdijkplan; Bont gezelschap geeft mening aan raad; ’Het lijkt wel een monopolyspel’[video]

Lees ook: Kritisch eindadvies van Klankbordgroepen paleis Soestdijk: stevige grenzen gewenst aan aantal en soort evenementen

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.