Jour sans Tour: De Slag bij Poitiers was voor King Kelly

Finishplaats Poitiers is een stad vol historie. Voor de Tour, Sean Kelly en Frankrijk.

Je doelt op de Slag bij Poitiers?

,,Klopt. In 732 of 733 na Christus werden onder leiding van de Frankische hofmeier Karel Martel tussen Poitiers en Tours de Moren van emir Abdul Rahman verslagen. Er is weinig bekend over het verloop van de veldslag. De verhalen hierover lopen uiteen. Wel bekend is dat de Franken numeriek in de meerderheid waren en beter voorbereid waren op de koude weersomstandigheden. De aanloop naar de strijd duurde een kleine week, de daadwerkelijke slag een of twee dagen. De slag betekende dat er een einde werd gebracht aan de uitbreiding van het Islamitische gebied. Het was het begin van de reconquista, een periode waarin de Moren werden verdreven van het Iberische schiereiland. Historici zien deze slag daarom als een van de belangrijkste veldslagen in de wereldgeschiedenis. Na deze slag werd Poitiers een rijke en belangrijke plaats in West-Europa. Het was het verzamelpunt voor de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella.

En de Tour de France kent ook meerdere slagen om Poitiers?

Absoluut. Poitiers is bekend terrein. De stad met zo’n 90.000 inwoners was acht keer eerder start- of finishplaats. In 1994 begon hier voor het laatst een etappe. Toen boekte de Deen Bo Hamburger daar zijn belangrijkste overwinning. De laatste keer dat de etappe aankwam in Poitiers is langer geleden. Dat was in 1978. Sean Kelly was als eerste binnen.

De Ier bijgenaamd King Kelly?

Juist! Sean Kelly zou tot in de jaren negentig een echte alleskunner blijken. Hij won klassiekers als Luik, Roubaix, Lombardije en Milaan-Sanremo, terwijl hij in 1988 ook zijn klassementskwaliteiten toonde door de Vuelta te winnen. In de Tour wist hij vijf keer een dagzege te pakken. Lang was hij met vier groene truien recordhouder tot Erik Zabel (6) en Peter Sagan (7) hem voorbij gingen.

Hoe won hij in Poitiers?

In 1978 was King Kelly nog een onbekende knecht. Binnen het Belgische team Flandria moest hij beulen voor sprinter Freddy Maertens en klassementsrenner Michel Pollentier. Omdat Maertens in de vijfde rit had gewonnen, mocht Kelly een dag later voor eigen kansen gaan. Hij ging op avontuur met Jospeh Bruyere, Gerrie Knetemann en Sven-Ake Nilsson. In de sprint versloeg hij de Nederlander. Die zal niet al te lang hebben gebaald, want De Kneet veroverde wel het geel.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen

Video uitgelicht