Géén Olympische Spelen, wél prestigieuze Youth America’s Cup voor Naardense Odile van Aanholt: ’Dit is precies de uitdaging die ik nodig had, ik heb echt weer iets om naartoe te leven’

Odile van Aanholt (rechts) liep met haar partner Marieke Jongens plaatsing voor de Olympische Spelen nipt mis.

Odile van Aanholt (rechts) liep met haar partner Marieke Jongens plaatsing voor de Olympische Spelen nipt mis.© Archieffoto

Robert Toret
Loosdrecht

Een mooie primeur voor de Koninklijke WatersportVereeniging Loosdrecht. Als eerste Nederlandse watersportvereniging ooit neemt de KWVL komend voorjaar deel aan de prestigieuze Youth America’s Cup (YAC).

De YAC is het ’kleinere broertje’ van de iconische America’s Cup, het oudste internationale sportevenement ter wereld, dat sinds 1851 wordt verzeild. Het is een wedstrijd voor gemengde team, bestaand uit vier zeilers in de leeftijd van 18 tot 24 jaar.

Het initiatief voor de deelname van de KWVL komt van Kingdom Team Netherlands, de foundation van de Naardense Odile van Aanholt (22) en haar vriend Bart Lambriex. Samen met Emma Savelon, Jorden van Rooijen en nog twee nader te selecteren zeilers doen ze een gooi naar de winst in een veld van minimaal zeventien teams uit vijftien landen, die het eind februari in Nieuw-Zeeland in een aantal series tegen elkaar opnemen. De finale zal vervolgens op 12 maart 2021 voor de kust van Auckland plaatsvinden.

Tijdens het EK van mei vorig jaar greep Van Aanholt met haar partner Marieke Jongens in de 49erFX-klasse naast een ticket voor Tokio. Ze verloren de interne selectiestrijd nipt van concurrenten Annemiek Bekkering en Annette Duetz. Een enorme klap. ,,Dit komt op het juiste moment, het is precies de uitdaging die ik nodig heb. Ik heb echt weer iets om naar uit te kijken, om naartoe te leven. Dit geeft een enorme boost aan mijn zeilcarrière. En dat foilen (waarbij je met behulp van hydrovleugels boven het water zweeft, red.) is ook zo gaaf.’’

Speciaal voor gelegenheid wordt door de KWVL een nieuwe, spectaculaire monohull foiler van negen meter lang ontwikkeld, de AC9F. Het team is al volop in training in een vergelijkbare boot, de 69F, en zal de komend tijd veel op het Italiaanse Gardameer te vinden zijn. ,,Deze uitdaging past in onze strategie’’, claimt Henk Bergsma, voorzitter van de KWVL. ,,We willen verjongen, innoveren en leidend zijn in de watersport in Nederland. Als er binnen onze vereniging zo’n initiatief ontstaat, ondersteunen we dat graag. Het is een enorme stimulans voor onze jeugd bovendien.”

Ook coach Cor van Aanholt, de vader van Odile, is enthousiast. ,,De zeilgeneratie van de toekomst op de boot van de toekomst. Als je de AC9F ziet varen, gaat je zeilershart sneller kloppen. Daarop mogen trainen en racen geeft een kick. We hebben een mooie mix van de beste jeugdzeilers uit verschillende disciplines, die nu al meedraaien in de top bij de volwassenen. Het is hun droom de cup naar Nederland te brengen. Met hun talent en inzet en de ondersteuning van de KWVL heb ik daar alle vertrouwen in.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal