Amsterdam eert Jan Cremer

Amsterdam

Schrijver en kunstenaar Jan Cremer heeft de Amsterdamse Frans Banninck Cocq-penning gekregen. Hij kreeg de onderscheiding uit handen van locoburgemeester Rutger Groot Wassink voor zijn bijdrage aan het culturele leven in de hoofdstad.

Cremer werd in 1940 geboren in Enschede en studeerde aan de kunstacademies in Arnhem, Den Haag en Parijs. Hij werd beroemd door zijn roman 'Ik, Jan Cremer' die in 1964 verscheen en waarvan wereldwijd 12 miljoen exemplaren zijn verkocht. Het werk kreeg lovende reacties vanwege zijn literaire vernieuwing maar ook kritiek om de expliciete seksscènes die erin voorkomen.

Ook verwierf hij bekendheid vanwege zijn beeldende kunst, dat terug te vinden is in diverse musea zoals Stedelijk Museum Amsterdam, Museum de Fundatie in Zwolle, het Kunstmuseum Den Haag en het Groninger Museum.

Onderscheidingen

Jan Cremer kreeg veel onderscheidingen voor zijn werk en werd in 2000 benoemd tot ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Volgens de gemeente heeft zijn werk en de internationale aandacht die het kreeg bijgedragen aan de aantrekkingskracht van Amsterdam als open, creatieve en vooral vrije stad. "Met zijn werken heeft hij het literaire klimaat mede bepaald en het boeken- en uitgeverijbedrijf in Amsterdam een belangrijke boost gegeven."

De Frans Banninck Cocq-penning wordt toegekend aan personen die zich tijdens een periode van ten minste twaalf jaar bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor Amsterdam. Eerder werden Liesbeth List en Jeroen Krabbé ermee onderscheiden.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.