Premium

Militair Museum knutselt met bouwpakket van vijfhonderd jaar oud, maar met succes: het harnas van de hertog van Gelre pronkt als nooit tevoren

De helm komt voor de hertog te liggen.
© foto studio kastermans/ben den ouden
Soesterberg

Vijfhonderd jaar oud, maar hij oogt als nieuw. Mag ook wel, het is immers net weer gerestaureerd. Het harnas van Karel van Egmond, de hertog van Gelre werd maandagmiddag als een soort Ikea-bouwpakket in elkaar geknutseld in het Nationaal Militair Museum in Soesterberg door harnasrestaurator Michiel Langeveld, NMM-conservator Jeroen Post en textielrestaurator Liesbeth van Ravels. „Jeroen, dat linkerriempje moet los, dat is het handigst voor mij.”

Het harnas – gemaakt rond 1515 en voor zover bekend het oudste van Nederland – ligt in onderdelen uitgestald op een verrijdbare werktafel in de grote zaal van het Soesterbergse museum. Armstukken bij armstukken, een extra zwaar uitgevoerde borstplaat met gouden kruis erop, een helm, een zwaard met een kurk op de punt. Een kurk inderdaad. Zo een van een wijnfles. Want ja, waarom ook niet. Werkt prima. Het harnas is de nieuwste aanwinst van het museum, een tijdelijke bruikleen van de op dit moment in restauratie verkerende Eusebiuskerk in Arnhem waar de Gelderse hertog thuishoort. Het moet alleen nog even in elkaar worden gezet.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.