Serie HAP-debatten in september en oktober over toekomst van Hilversum: ’Het gaat niet meer over die 10.000 woningen’

Met Mediapark en Hilversum Noord, waar volgens het Sleutelgebied-voorstel 3000 tot 3500 nieuwe woningen moeten komen.© foto pr Museum Hilversum

Eddie de Paepe
Hilversum

Nu een meerderheid van de raad zich tegen het Sleutelgebied-voorstel van het college heeft gekeerd, is volgens de Stichting Architectuurprijs Hilversum (HAP) de tijd rijp voor een brede discussie over de toekomst van de mediastad.

De stichting organiseert sinds 2009 een tweejaarlijkse verkiezing van de architectuurprijzen. In het huidige tussenjaar stond een grote debatavond over het ’Sleutelgebied Hilversum’ gepland. Die bijeenkomst, waarvoor zich al een kleine driehonderd belangstellenden hadden aangemeld, moest vanwege de coronacrisis worden uitgesteld.

Afgewezen

Dinsdagavond heeft de meerderheid van de raad het collegevoorstel voor een onderzoek naar de bouw van zes- tot tienduizend woningen afgewezen. Eerst moet er, samen met de Hilversummers, een integrale toekomstvisie voor de mediastad worden gemaakt. Die handschoen pakt de HAP graag op. ,,Wij gaan het debat opstarten”, meldt voorzitter Peter van Dulst. ,,Dat kan niet in de zomer, dus dat doen we in september en oktober.”

De Berlagevijver en omgeving in Noord.© Archieffoto Studio Kastermans

WC-eend

Het onderwerp is aangepast aan de actuele politieke situatie. ,,Het gaat nu niet langer over die tienduizend woningen, maar over de vraag waar het met Hilversum naartoe gaat in 2040. Het debat over die vraag redden we niet met één bijeenkomst. Daarom organiseren we een aantal debatavonden over deelonderwerpen.” De architectuurclub wil beginnen met een bijeenkomst waarop betrouwbare, harde cijfers worden gepresenteerd. ,,De debatten monden uit in een conclusie, waar de Hilversumse politiek mee verder kan. En dan hebben we het niet over hoeveel woningen en hoe hoog.” Van Dulst benadrukt dat de HAP een volledig zelfstandige organisatie is. ,,Wij hoeven van niemand te eten. Dus het wordt niet van ’Wij van WC-eend adviseren WC-eend’.”

Betrokken

Iedereen die zich had aangemeld voor de afgeblazen bijeenkomst, krijgt binnenkort een nieuwsbrief over de plannen. Voor de bijeenkomsten worden alle partijen en inwoners uitgenodigd die zich bij de toekomst van Hilversum betrokken voelen. Inclusief de gemeenten uit de regio.

Het recente voorstel van GroenLinks-raadslid Lex van Waarden om een stadsatelier te organiseren vindt Van Dulst voorbarig. ,,Dan ga je al direct weer de uitvoering in. Direct weer praten over wonen en architectuur. Daarvoor is het nog veel te vroeg.”

Lees ook: Tussenstand na twaalf uur vergaderen: meerderheid Hilversumse raad is tegen, maar college haalt Sleutelgebied-voorstel (nog) niet van tafel

En: Ongekende storm in Hilversum rond bouw van 10.000 woningen, maar het collegepaard dendert voort (opinie)

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.