Oude gebouwen Wereldomroep in de verkoop; geld gaat naar hulp voor sociale verandering onder jongeren [video]

© foto Issa Shaker
Hilversum

De oude gebouwen van de Wereldomroep, waar nu AVROTROS is gevestigd, gaan in de verkoop. Eigenaar RNW Media wil de panden aan de Witte Kruislaan in Hilversum van de hand doen zodat ze zich volledig op haar hoofdtaak kan richten: het wereldwijd versterken van sociale verandering onder jongeren via online platforms en sociale media. De verkoop heeft vooralsnog geen gevolgen voor de gebruikers van de panden.

RNW Media is eigenaar van het hoofdgebouw, waar AVROTROS is gehuisvest, en het bijgebouw, waar ze zelf sinds 2013 zit. Ook de grond er omheen is eigendom van het bedrijf.

Jacqueline Lampe, CEO van RNW Media: „In 2019 bereikten we 32 miljoen jongeren direct via websites en social media over de hele wereld voor wie objectieve informatie niet vrij toegankelijk is. Dat is onze core business. Over de verkoop van de panden praten we al sinds 2016 en nu hebben we het besluit genomen het ook daadwerkelijk te gaan doen. We gaan op zoek naar een nieuwe eigenaar die hart heeft voor de prachtige panden en de omgeving en waarbij het erfgoed van de Wereldomroep in goede handen is.”

RNW Media gaat er vanuit dat er voor de medewerkers niets verandert. Lampe: „Onze huisvesting wordt onderdeel van de deal. AVROTROS heeft een huurovereenkomst van vijftien jaar, dat loopt uiteraard gewoon door.” De opbrengst van de verkoop gaat RNW Media gebruiken om het werk verder voort te zetten zodat jongeren maatschappelijke verandering kunnen bewerkstelligen in die landen waar dat nodig is.

Vliegtuig

Het gebouw van de Wereldomroep, in de vorm van een vliegtuig, is in 1961 geopend door Koningin Juliana. Het gebouw kende in eerste instantie een grote studio en een studiocomplex. In 1989 werd het gebouw uitgebreid met meer studioruimten.

In juni 2011 maakte het Kabinet Rutte I bekend dat de Wereldomroep moest bezuinigen en ruim een jaar later verloor de Wereldomroep haar wettelijke taak als omroeporganisatie in de Mediawet. Van de drie kerntaken verdwenen er twee, waaronder het maken van radio-uitzendingen.

Door de bezuinigingen was de Wereldomroep gedwongen het hoofdgebouw te verlaten en te verhuizen naar het bijgebouw dat daarvoor vooral dienst deed als trainingscentrum voor journalisten uit ontwikkelingslanden. Na 2013 is de omroep verder gegaan als media NGO RNW Media. Het voormalige Wereldomroeppand werd na renovatie in 2014 in gebruik genomen door de AVROTROS. Sinds 2016 heeft het gebouw de status van rijksmonument.

RNW Media is uitgegroeid van een internationale omroep (Radio Nederland Wereldomroep), die meer dan 70 jaar geleden werd opgericht, tot een startup die digitale media gebruikt om sociale verandering te bevorderen. Het bedrijf ondersteunt onafhankelijke bloggers en online journalisten en brengt jonge mensen samen op digitale platforms zoals websites, WhatsApp, Facebook en Twitter, met de bedoeling via deze kanalen betrouwbare informatie door te geven.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.