KNBSB heeft getest en ziet kans om competities eerder dan 1 september te laten beginnen
Het moet mogelijk zijn volgens de KNBSB om in augustus weer competitieduels af te werken.© Archieffoto
Het is nog een aantal dagen afwachten, zweten en hopen in en om de burelen van de KNBSB. Woensdagavond moet duidelijk worden of de brandbrief van de honk- en softbalbond resulteert in een mogelijk eerder begin van de competitie 2020.
Half maart ging alles op slot vanwege de coronacrisis. Dat was voordat er nog vóór er één bal gegooid of geslagen was in het nieuwe seizoen. De competitie had in april van start moeten gaan. Er was ook geen Olympisch Kwalificatie Toernooi in Taiwan voor het nationale team en er ging een streep door de Honkbalweek Haarlem, die eigenlijk 26 juni had moeten beginnen. Volgens de geldende overheidsmaatregelen is het pas weer vanaf 1 september mogelijk om de competities op het hoogste niveau op te starten.
Dan is het seizoen feitelijk bijna voorbij en daarom kwam de KNBSB eerder in actie. „Vandaar dat wij op 8 mei jongstleden een ’brandbrief’ hebben gestuurd naar NOC*NSF met een pleidooi voor maatwerk en differentiatie in de sportsector” zegt bondsvoorzitter Mark Herbold. Maandag heeft de voorzitter van NOC*NSF Anneke van Zanen een gesprek met minister van Rijn, die direct daarna advies zal uitbrengen aan het Outbreak Management Team (OMT).
Versoepeling
Woensdagavond volgt dan een persconferentie van minister president Rutte, waarin hij naar verwachting een aantal versoepelingen op sportgebied zal afkondigen. „Wij hopen en verwachten dat onze sporten daarin niet vergeten worden”, aldus een redelijk optimistische Herbold. De KNBSB wil onder meer een heropening van de kantines en toegang op de velden voor ouders van jeugdspelers per 1 juli. „ Maar hoofdpunt is de versoepeling van de harde datum van 1 september, zodat we bijvoorbeeld vanaf half juli weer oefenduels kunnen spelen en vanaf 1 augustus de seniorencompetitie honk- en softbal weer zouden kunnen opstarten. Vasthouden aan de datum van 1 september zou namelijk de doodsteek kunnen zijn voor veel clubs en onze sporten”, zegt Herbold.
De bond hanteert duidelijke argumenten: het is bij uitstek een zomersport, er wordt gespeeld met relatief kleine teams in een grote buitenruimte en het ’contact binnen de anderhalve meter’ is niet intensief en slechts kort. Slagman, catcher en scheidsrechter kijken in dezelfde richting.
,,Verschillende zaken zijn onder meer getest in jeugdwedstrijden met grote dank aan de clubs Kinheim, Onze Gezellen en Pirates voor hun medewerking”, vult bondsdirecteur Stefaan Eskes aan.
„We hoeven onze spelregels niet aan te passen, slidings en honken stelen blijft mogelijk maar spelers moeten daarbij wel hun gezonde verstand gebruiken. We werken nog aan het afronden van de protocollen voor buiten het veld, in de dug-outs, gebruik van kleedkamers etcetera, allemaal in lijn met de RIVM maatregelen. Reizen naar wedstrijden moet zorgvuldig gebeuren, waarschijnlijk zijn er meer auto’s nodig maar de afstanden zijn relatief kort.
Strategie
Waar de judobond bijna wekelijks hun belangrijkste troef Henk Grol liet verschijnen in talkshows op tv en de KNVB haar eigen lobby voerde, deed de KNBSB dat niet en zeker niet zichtbaar. „Dat is een bewuste strategie van ons geweest. We hebben zo goed mogelijk steeds onze leden via de clubs geïnformeerd, want achter de schermen is wel degelijk kei- en keihard gewerkt door het bondsbureau en het bestuur. En ja onze held Xander Bogaerts konden we helaas niet even laten overkomen uit Amerika, anders hadden we hem zeker ook kunnen inzetten om de zaak te bepleiten”, zegt Herbold.
De bond wil ook het nieuwe experiment doorzetten om de hoofdklasseduels live te streamen via internet. Is meteen een oplossing als de regering eraan vasthoudt dat competitieduels voorlopig zonder publiek in de stadions verspeeld moeten worden. Als er deze week groen licht komt gaat de bond direct in overleg met de hoofdklassers over het beste competitiescenario voor het ingekorte seizoen waarin niet gepromoveerd of gedegradeerd kan worden.